Håndværkere bad om overtidsbetaling hos kendt byggefirma: Så blev de fyret
- Skræmmende, mener 3F om byggefirmaet NCC's fyringer af tre tømrere. Foto: Uffe Weng / Ritzau Scanpix
Det store danske byggefirma NCC fyrede tre tømrere, efter de havde bedt om betaling for overarbejde og var blevet nægtet at få en lønaftale på skrift. Ifølge 3F skyldes fyringerne personlig forfølgelse, og fagforeningen har nu rejst sag mod NCC.

Fagforeningen 3F rejser nu sag mod et af landets største byggevirksomheder NCC, efter at virksomheden i efteråret fyrede tre tømrere fra en byggeplads i København. 

Ifølge 3F er de tre håndværkere blevet fyret, fordi de blandt andet bad om overtidsbetaling i forbindelse med et medarbejderarrangement i NCC, hvor der var mødepligt.

Derudover skulle fyringen have bundet i, at de tre tømrersvende havde bedt om at få en lønaftale på skrift, samt at de bad om sikkerhedsudstyr og varmt tøj, mens de arbejdede på et stillads i koldt vejr.

Hos 3F kalder man fyringerne "groteske". 

- Jeg synes, det er skræmmende, at et så velanset firma som NCC vælger at fyre ansatte, fordi de stiller krav, som er fuldstændigt rimelige i forhold til den overenskomst, de arbejder under, siger Rasmus Damm Lyskov, formand for Snedker-Tømrernes Brancheklub i København, til Avisen.dk.

Efter fyringen af de tre håndværkere valgte NCC at betale de resterende medarbejdere løn for arrangementet.

Sort liste 

Udover kravene til løn og udstyr skulle de tre være blevet præsenteret for en fyreseddel, fordi en leder i NCC var blevet ringet op af op mod 10 ledere fra både NCC og andre byggefirmaer, der var oprørte over ansættelsen af en af de tre tømrersvende.

Harmen blandt branchens chefer skulle blandt andet bunde i, at den pågældende tømrersvend havde rådgivet kolleger på andre byggepladser om løn- og arbejdsforhold. 

Det har nu fået 3F til at rejse en sag om såkaldt "organisationsfjendlig adfærd" mod NCC. 

- Vi mener ikke, at der er nogen tvivl om, at de her fyringer bunder i, at den ene af de tre tømrere er røget på en sort liste i byggebranchen, fordi han hjælper sine kolleger med faglige spørgsmål, siger Rasmus Damm Lyskov. 

- Det koster så ham og hans kolleger jobbet, og det mener vi selvfølgelig er fuldstændigt uacceptabelt, tilføjer han. 

Klar grænse 

Avisen.dk har været i kontakt med den tidligere NCC-ansatte tømrer, som ifølge 3F er offer for sortlistning. 

Han ønsker ikke stå frem med navn, men fortæller, at sagen har gjort det sværere for ham at få arbejde i byggebranchen. 

- Når jeg ringer rundt til firmaerne og siger mit navn, så får jeg at vide, at der ikke er noget arbejde til mig. Det er allerede svært for mig at finde arbejde, og jeg frygter, at det kun bliver sværere, siger han til Avisen.dk.

Ifølge Svend Aage Poulsen, forhandlingssekretær i 3F, rejser fagforeningen sjældent sager af denne type, da det kan være svært at bevise. 

Han mener dog, at den pågældende sag er særligt grov.

- Vi mener, at NCC har overskredet en klar grænse ved at fyre de her ansatte, og derfor vil vi forfølge denne sag, siger Svend Aage Poulsen til Avisen.dk.
 
Avisen.dk har forelagt 3F's kritik og påstande for NCC, og bedt om en kommentar til sagen.
 
Louise Sjøntoft, HR-chef i NCC skriver i et mailsvar til Avisen.dk: 
 
- Vi tager skarpt afstand fra påstanden om, at der er udvist organisationsfjendtlig adfærd, men udtaler os ikke yderligere om verserende sager, der kører i det fagretslige system, skriver Louise Sjøntoft.