Håndværker påkørt i frokostpausen: Mister erstatning
En håndværker blev påkørt, mens han spiste frokost foran et supermarked. Nu mister han sin erstatning for tab af erhvervsevne. Modelfoto: Iris/Ritzau Scanpix/arkiv
En håndværker mister sin erstatning for tabt arbejdsevne, fordi han blev påkørt, mens hans spiste frokost, slår en ny dom fra Østre Landsret fast.

Hvis du er mødt på dit arbejde, så bliv der, til arbejdsdagen er slut. Alene det at køre ned efter frokost kan være farligt.

Det viser en ny dom fra Østre Landsret, hvor en bygningsarbejder formentligt går glip af et større beløb i erstatning for varigt mén og tab af erhvervsevne, fordi han sammen med en kollega blev påkørt, mens de spiste frokost ude foran et supermarked.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Jeg synes, det er en hård dom, og derfor forsøger vi at få lov til at indbringe den for Højesteret. Vi har søgt om en såkaldt tredjeinstans-bevilling til at få landets øverste domstol til at se på den principielle sag, siger advokat Søren Larsen fra advokatfirmaet Grove & Partnere, der har ført sagen for ulykkesofret.

Påkørslen har givet håndværkeren alvorlige følger med smerter. Han kan i dag kun passe et fleksjob på seks timer om ugen.

Byretten i Næstved var slet ikke i tvivl om, at håndværkeren skulle have arbejdsskadeerstatning. Det var accepteret af arbejdsgiveren, at de spiste frokost i bilen.

- Derfor var der en naturlig sammenhæng til arbejdet, afgjorde dommeren i Næstved.

Men Ankestyrelsen ville ikke acceptere den afgørelse. Derfor gik de til Østre Landsret og fik medhold.

- Hans tilstedeværelse ved supermarkedet var ikke nødvendigt eller naturligt forbundet med arbejdet, siger landsrettens tre dommere.

Jena Juul Holm, leder af 3F's juridiske sekretariat, er ikke enig i den linie, som Landsretten har lagt.

- I udgangspunktet er folk på arbejde, når de går til frokost. Hvis håndværkeren var kørt til supermarkedet for at købe ind til aftensmad, så var der ingen dækning. Men firmabilen er for mange bygningsarbejdere nærmest også deres arbejdsplads, og hvor de spiser frokost. Derfor undrer afgørelsen mig, og jeg håber, den får lov at komme i Højesteret, siger Jena Juul Holm til Fagbladet 3F.