Gymnasielæreren Nikolaj: Grænser for, hvad man skal finde sig i som offentligt ansat

Innovationsminister Sophie Løhde ser fejlagtigt de offentligt ansatte som en udgift, mener gymnasielæreren Nikolaj Melander. (Foto: Privatfoto.)

Selvom mange offentligt ansatte er glade for deres arbejde, skal de have en ordentlig løn. Sådan siger gymnasielæreren Nikolaj Melander. Han mener, at en konflikt kan blive nødvendig.

Når landets gymnasielever går til skriftlige og mundtlige eksamener til foråret, kræves der ro på gangene. Men det kommende forår kan der blive stille på gymnasierne af helt andre årsager.

Hvis op imod 800.000 offentlige ansatte bliver berørt af en storkonflikt, gælder det også gymnasielærerne. Onsdag er der deadline for varsling af en konflikt, der både kan indebære en lockout fra arbejdsgiverne eller en strejke fra lønmodtagerne.

48-årige Nikolaj Melander, der underviser i fysik og kemi på Øregaard Gymnasium i Hellerup, har det ambivalent med udsigten til en eventuel konflikt. Som udgangspunkt håber han, at det kan undgås.

Men der er også grænser for, hvad man skal finde sig i som offentligt ansat, understreger han.

- På et eller andet tidspunkt må vi sætte foden i. Vi skal ikke gå med til, at det bliver en dårlig overenskomst, fordi vi går med til krav, der ikke er rimelige, siger han til Avisen.dk.

Vil ikke udnyttes

Det er især uoverensstemmelser om løn, betalt frokostpause og lærernes arbejdstid, som har ledt til sammenbrud i forhandlingerne om samtlige 750.000 offentligt ansattes overenskomster.

Lønnen er da også helt central for Nikolaj Melander. Ifølge ham kan det være en hæmsko, at mange undervisere er så dedikerede til deres job, at de glemmer at stille rimelige krav eksempelvis til løn og kompensation ved overarbejde.

- Vi vil ikke udnyttes. Bare fordi vi godt kan lide vores job, skal vi have en ordentlig løn. Når det går godt for resten af samfundet, vil jeg også have del i den lønstigning. Vi skal ikke have en mindre lønstigning end de privatansatte, mener han.

Bliver forstyrret i frokosten

Striden om, hvorvidt offentligt ansatte skal have betalt frokostpause er helt ude i skoven, mener Nikolaj Melander.

- Det kan jeg slet ikke forstå, for det betyder, at jeg på et tidspunkt skal arbejde mere. Men vi arbejder rigeligt i forvejen. Man kan ikke tage den betalte frokostpause uden at give os en lønkompensation, men jeg vil langt hellere beholde den betalte pause, siger han

Men er det ikke rimeligt, at I selv betaler pausen, for I spiser vel bare frokost?

- Vi kommer til at holde frokostpause alligevel, for vi kan jo ikke gå en dag uden at spise frokost. Men jeg bliver afbrudt i min frokostpause med møder og elever, der kommer og spørger, så jeg er jo til rådighed for arbejdspladsen, siger han.

"Løhde ser det offentlige som udgift"

På lærerværelset på Øregaard Gymnasium bliver det i disse dage drøftet, hvilke konsekvenser en konflikt kan få.

Nogle spekulerer på, om det vil gå udover deres sommerferieplaner, mens andre er optaget af, om de kan føre deres elever op til de nærtstående eksaminer.

Selvom Nikolaj Melander synes, det vil være synd for eleverne, hvis de ikke bliver eksamineret i løbet af foråret, mener han, at alle bør tage de mere langsigtede briller på.

- Jeg ønsker det bedste for mine elever, men hvis man forringer vilkårene for lærerne, kommer der også dårligere undervisning på sigt. Mens en konflikt nu måske kun rammer en enkelt årgang, kan en dårlig overenskomst ramme hele gymnasieskolen som institution, siger han.

For ham at se rejser overenskomstforhandlingerne et helt principielt spørgsmål.

- Ser man det offentlige som en udgift eller en investering? Sophie Løhde (innovationsminister red.) og Moderniseringsstyrelsen ser det som en udgift. Men hvis de offentligt ansatte ikke er der, er der ikke noget, der fungerer, fastslår Nikolaj Melander.