Grønne fingre? Tjen penge på dine træer og planter i haven
At sælge ud af haven er blevet populært. Fire ud af ti danskere er parate til at købe brugte træer, planter, hække og jord, viser en ny undersøgelse fra Epinion. Arkivfoto. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Der er godt nyt for alle med grønne fingre, for genbrugsbølgen er rykket ud i haven. Læs, hvordan du kan tjene penge på at sælge dine buske, træer og planter.

Det er ikke længere kun genbrugstøj- og møbler, du kan sælge ud af. Også planterne i haven er blevet et genbrugshit.

En ny undersøgelse foretaget via Epinions Danmarkspanel på vegne af DBA Guide viser nemlig, at 40 procent af de danske haveejere kan finde på at købe brugte planter, hække, træer eller jord. Det svarer til fire ud af ti danskere.

Så måske kan du spare dig selv for turen til genbrugspladsen næste gang og i stedet sælge træet eller planterne til andre, som kan få gavn af dem.

Men inden du begynder at sælge ud eller købe brugte planter, er der en række ting, som du skal være opmærksom på, fortæller Jesper Carl Corfitzen, der er fagekspert i havebrug og landskabsarkitektur hos Bolius.

Sammen med Kim Tang, der er landskabsarkitekt hos Danske Anlægsgartnere, giver de her deres bedste råd.

1. Plant på det rigtige tidspunkt

Det er bedst at plante sine træer, hække og planter i slutningen af oktober, hvor der er frost. Også forårsmånederne februar, marts og april er et godt tidspunkt.

- Hen over vinteren bliver jorden for våd, og om sommeren er det ekstra tidskrævende, fordi jorden bliver tør og skal vandes regelmæssigt, siger Jesper Carl Corfitzen.

Han råder derfor til, at man bruger sommeren på at planlægge, hvad man vil have skiftet ud, og hvor der skal plantes nyt næste sæson.

Vil man alligevel gerne plante nyt i haven, så skal man holde sig til de små staudebed, som ikke er så krævende.

2. Grav planterne op på det rigtige tidspunkt

I modsætningen til når du skal plante, er det bedst at grave dit træ eller din busk op om vinteren, råder Kim Tang. Om foråret spirer planterne og danner nye rødder.

Når du graver planten op, skal minimum halvdelen af rødderne med, hvis planten skal kunne gro et nyt sted.

3. Hjælp rødderne med at finde sig til rette i deres nye have

Når du graver planteranden til din plante, som er hullet i jorden, kan du med fordel gøre det ekstra stort, råder begge eksperter.

Undlad at bukke rødderne for at få plads til planten. Den skal gerne have 15 til 20 centimeter ekstra plads i siderne.

4. Typen af jord

Der findes typisk to slags jord i de danske haver. Sandjord, som er tør, og lerjord, som er mere blød. Alle træer og buske kan vokse i begge slags jord.

Flytter du din plante fra lerjord til sandjord, skal du bare huske, at vande oftere, så jorden omkring planten bliver lige så fugtig, som den er vant til.

5. Vand jorden

Er jorden tør, når du planter, kan du hælde lidt vand i hullet inden. Ellers risikerer du, at jorden suger al fugten ud af din nye plante.

Planter du i en krukke, så sørg for, at krukken er fugtig, inden du planter. Det giver rødderne de bedste betingelser for at sprede sig.

Det er dog ikke alt i haven, du bør sælge ud af, mener Jesper Carl Corfitzen, som fraråder, at sælge de store veletablerede planter i haven.

- Det er svært at flytte store, gamle planter på en fornuftig måde, siger han og peger samtidig på, at det også bliver svært for køberen at overtage de gamle planter.

Han råder derfor til, at man ikke sælger træer, hække og planter, som er mere end tre år gamle.

/ritzau/FOKUS