Grise-krise: Paniske landmænd må flytte fra gården
Op mod 1.000 danske landmænd risikerer at måtte lukke gården, fordi bankerne nu har mistet tålmodigheden. Colourbox (modelfoto)
Ruslands boycut rammer danske landmænd hårdt, og mange er så økonomisk pressede, at de bliver tvunget til at sælge gården i 2015.

Op mod 1.000 danske landmænd risikerer at blive tvunget fra deres gårde i løbet af 2015.

Ruslands boykot af fødevarer fra EU har medført dramatiske prisfald på mælk og kød, og mange landmænd har udsigt til dundrende underskud i 2015. Dermed fortsætter den landbrugskrise, som reelt begyndte allerede i 2008 og kun har været afbrudt af en kort periode med rimelig indtjening. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Bankerne, som hidtil har håndteret de kriseramte landmænd med relativ stor tålmodighed, strammer nu grebet og advarer om, at situationen er meget alvorlig.

"Dette er den dybeste og længste landbrugskrise i nyere tid. Jeg har aldrig før set en situation som denne. Helt op til 10 pct. af landbrugsbedrifterne risikerer at gå konkurs," siger Lars Møller, bankdirektør i Spar Nord. Lars Møller har også været med til at finansiere landbrug under kriserne i 70'erne, 80'erne og 90'erne.

I Jyske Bank vurderer direktør Benny Laibach Pedersen, at antallet af tvangsauktioner i landbruget vil stige i 2015.

I Nordea siger landbrugschef Søren Porsbjerg, at "mange landmænd har et finansielt beredskab, der er for svagt til at modstå den nedtur, som nu rammer erhvervet".