Granskes for at være til fare for patienter: Læger kriminaliseres af helt almindeligt arbejde

Lægeforeningen mener, at lægerne kriminaliseres af almindeligt arbejde, fordi sundhedsvæsenet er presset. (Foto: Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix)

Antallet af sager, hvor læger og andet sundhedspersonale frygtes at være til fare for patientsikkerheden, er stigende. Lægeforeningen raser mod ny lovgivning.

Læger, sygeplejersker og andre ansatte i sundhedssektoren bliver i højere grad impliceret i tilsynssager, fordi myndighederne har mistanke om, at de er til fare for patienterne.

Det sker enten på grund af manglende faglighed, sygdom eller misbrug, skriver Berlingske.

Tallene fremgår af en ny undersøgelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Det udløser nu stor kritik fra Lægeforeningen, der er bekymret for udviklingen.

- Det er en meget voldsom og uhyggelig udvikling. Man går efter den enkelte læge med de ”hårde” redskaber i tilsynskassen – placering af skyld og uddeling af straf. Men at arbejde som læge indebærer en masse risici, man handler på ufuldstændige informationer og laver vurderinger, der nogle gange er forkerte. Det er en del af jobbet, og derfor er det helt urimeligt i den grad at ville straffe enkelt-individer, siger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkøbing til Berlingske.

Kritikken bygger på en skærpet lovgivning, der hurtigere skal få bremset sundhedsfagligt personale, som kan været til fare for patienterne. Den øgede patientsikkerhed har ført til en fordobling i antallet af individuelle tilsynssager mod sundhedspersoner. Tallet er oppe på 1.000 om året.

Løsningen er bedre arbejdsforhold

Lovgivningen blev skærpet på grund af en række skandalesager, hvor der var blevet grebet ind for sent over for læger, der var til fare for patienterne. Skærpelsen betyder også, at en af de hårdeste sanktioner om at fratage lægeautorisationen bruges oftere.

Lægeforeningen mener dog, at det er problematisk, at man lægger større vægt på tilsyn af enkelte læger og sygeplejersker i stedet for kollektivt at kigge på arbejdsgangen på hospitalerne.

Andreas Rudkjøbing gør det klart over for Berlingske, at sundhedspersonale sjældent arbejder alene, og de er derfor blandt andet afhængige af kolleger, retningslinjer og arbejdsgange. Han mener, at man i langt højere grad skal kigge på de hårdt pressede hospitalsafdelinger, fordi det i høj grad handler om arbejdsforholdene og arbejdsgangene på afdelingerne.

På grund af den stigende frustration over lovskærpelsen har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) meddelt, at hun vil starte en række initiativer, der skal sørge for, at retssikkerheden for sundhedspersonale og tillid mellem parterne bliver styrket.