Græsk venstreparti misser absolut flertal

Syriza skal finde koalitionspartner for at danne regering i Grækenland, selvom partiet er valgets store vinder.
Tilhængere af venstrefløjspartiet Syriza jubler over valgresultatet i Grækenland, hvor partiet næsten fik absolut flertal.
Tilhængere af venstrefløjspartiet Syriza jubler over valgresultatet i Grækenland, hvor partiet næsten fik absolut flertal. Foto: Fotis Plegas G./AP

Partiet Syriza vinder det græske parlamentsvalg søndag, men opnår ikke stemmer nok til et absolut flertal.

Det oplyser Grækenlands indenrigsministerium natten til mandag ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Dermed bliver Grækenlands kommende premierminister den 40-årige leder af Syriza, Alexis Tsipras.

Syriza er det græske valgs helt store vinder med godt 36 procent af stemmerne. Det er dog ikke nok til at danne et absolut flertal.

Derfor skal partiet nu på udkig efter en samarbejdspartner.

Ifølge indenrigsministeriet er 93 procent af stemmerne talt op, og Syriza får 149 eller 150 sæder i parlamentet, der i alt tæller 300 medlemmer.

Den nærmeste konkurrent er den afgående premierminister Antonis Samaras' konservative Ny Demokrati, der ifølge indenrigsministeriet får 27,9 procent af stemmerne, hvilket svarer til 76 pladser i det græske parlament.

Syriza er et parti, der samler en lang række mindre venstrefløjspartier. I Danmark kan det bedst sammenlignes med Enhedslisten.

Ifølge partileder Alexis Tsipras står Grækenland tilbage med "en katastrofal sparepolitik".

Han er derfor gået til valg på et løfte om at slække på den stramme sparepolitik via en genforhandling med EU, der reddede Grækenland fra en truende bankerot.

EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank har strikket flere lånepakker sammen til Grækenland på i alt 250 milliarder euro. Dele af pakken skal genforhandles til februar.

/ritzau/dpa

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.