Godt nyt til krigsveteraner: Forsvaret rygcrawler

Generalmajor Niels Bundsgaard, der er chef for Forsvarets Personeltjeneste afviser, at forsvaret forsøger at spare på erstatninger til traumatiserede soldater. Efter at Avisen.dk er gået ind i sagen, vil han dog sørge for, at flere sagerne går glat igennem. (Foto: Bla)

Efter at flere partier har kritiseret, at forsvaret anker allerede anerkendte sager, der handler om tidligere udsendte soldaters traumer, sker der nu noget. Forsvaret trækker i land og vil fremover anke færre sager.

Begge sider af Folketinget har kritiseret forsvaret i skarpe vendinger, fordi allerede anerkendte sager om psykiske arbejdsskader nu ankes.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti har kaldt det både "frækt" og "usympatisk". De to partier mener, at det er i direkte strid med en ny særlov, der har til hensigt at hjælpe tidligere udsendte soldater med krigstraumer.

Men nu sker der noget.

Efter at Avisen.dk er gået ind i sagen, vil chefen for Forsvarets Personeltjeneste nu ændre praksis, så få sager ankes.

"Vi har fået en afgørelse i en af de fem sager, der går imod os. Desuden mener jeg, at det er helt naturligt at lytte til den kritik, der nu rettes mod os fra flere sider. Derfor vil vi fremadrettet kun anke i helt særlige tilfælde, hvilket forventeligt vil være i færre sager. Vi vil desuden se på, om vi skal frafalde de fire resterende anker," siger generalmajor Niels Bundsgaard.

Ekspert: Intet er helligt for forsvaret

En ekstern lektor fra Aalborg Universitet har forklaret ankerne med, at forsvaret er midt i en stor spareøvelse. I øjeblikket er forsvaret ramt af besparelser på over to milliarder kroner.

"Forsvaret er pressede på økonomien, fordi der skal spares 15 procent eller over to milliarder kroner. Derfor vender forsvaret hver eneste fem-øre i øjeblikket. Intet er helligt, selvom det kan virke barsk at gå efter tilskadekomne soldater," har Jeppe Plenge Trautner sagt.

Men det afviser chefen for Forsvarets Personeltjeneste.

"Det har intet på sig. Det koster det, det koster. Det er vigtigt, at alle krigsveteraner får det, som de skal have jævnfør loven," siger generalmajor Niels Bundsgaard.

Passiv aggressiv?

Han fortryder ikke, at forsvaret har anket fem ud af 45 sager.

Har forsvaret været for aggressiv i sin fremfærd?

"Nej. Det synes jeg ikke. Vi har i flere tilfælde alene bedt om at få flere oplysninger i den enkelte sag. Det er helt i orden, hvis der er i nogle tilfælde er tvivl. Men nu vil vi altså revurdere og ændre vores praksis."

Men det ændrer jo ikke ved, at det her har store konsekvenser for den krigsveteran, hvis sag bliver anket. Hvad er din reaktion på det?

"Vi anker ikke for ankens skyld. Det ligger os meget på sinde, at de her veteraner får den erstatning, som de har krav på. Vi har tænkt os at leve op til lovens intentioner."

Ingen skideballe

Hvad er - hånden på hjertet - årsag til den ændrede praksis? Så sent som i går ville chefen for kontoret, der skriver ankerne, ikke ændre praksis. Har du fået en skideballe af ministeren?

"Jeg har ikke drøftet det med forsvarsministeren, men jeg har haft en dialog med Forsvarsministeriet, Forsvarskommandoen og Forsvarets Arbejdsskade- og Erstatningskontor."

"Vi forsøger at gøre det så godt, vi kan. Vi fortryder ikke noget, men vi tager det til efterretning, at der har været kritik af vores praksis. Vi har aldrig haft et ønske om at forhale en masse sager."