Godt nyt: Teknikere knækker medlemskurven

Efter flere års tilbagegang har fagforeningen Teknisk Landsforbund lukket hullet og venter nu medlemsfremgang. Det handler om at komme tæt på medlemmerne på arbejdspladserne og at fange de unge, forklarer formand.
Fagforeningen Teknisk Landsforbund har stoppet tilbagegangen. Medlemmerne arbejder blandet andet som produktionsteknologer.
Fagforeningen Teknisk Landsforbund har stoppet tilbagegangen. Medlemmerne arbejder blandet andet som produktionsteknologer. Arkvifoto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Historierne om medlemstab i de klassiske fagforeninger har ikke været få de sidste år. Men i LO-fagforeningen Teknisk Landsforbund har man formået at stoppe frafaldet af betalende medlemmer.

Det glæder forbundsformand Lone Engberg Thomsen.

- Vi har lagt en ny, offensiv strategi, hvor vi har ændret tankegangen om, at det altid er medlemmerne, der skal komme til os. Vi skal også ud til dem på arbejdspladserne og uddannelserne, så vik kan vise, hvad vi kan og hvad vi står for, siger hun til Avisen.dk.

Den strategi ser ud til at virke. Mens foreningen i 2011 havde mistet 3,9 procent af de betalende medlemmer i forhold til året før, var medlemstallet i 2015 stabilt med en lille fremgang på 11 medlemmer. Samtidig forventer forbundet en større medlemsfrengang i løbet af 2016.

Ud i virkeligheden

Fremgangen skyldes ikke mindst et større fokus på at nå de unge, som er i færd med at uddanne sig til for eksempel teknisk designer eller bygningskonstruktør. Som studerende er det gratis at være medlem af Teknisk Landsforbund, men forbundet har succes med at fastholde medlemmerne, når de bliver færdige og skal betale kontingent.

- Vi gør meget ud af at være tydelige på uddannelsesinstitutionerne og vise, hvad vi kan. Det gør, at rigtig mange får et godt indtryk af os og bliver, når de er færdige med et studere, forklarer formand Lone Engberg Thomsen.

Teknisk Landsforbund

Teknisk Landsforbund er en faglig organisation, hvis medlemmer arbejder med teknik og design. Det kan blandt andet være som procesteknolog, teknisk designer, bygningskonstruktør eller teatertekniker. Nogle er funktionærer, nogle er ledere, mens andre arbejder som freelancere. 

Foreningen havde pr. 31. december 2015 i alt 31.488 medlemmer.

UDVID

Hun forklarer, at det også er vigtigt at vise, hvad fagforeningen i forvejen gør. 

- Når vi spørger folk, hvorfor de ikke er medlem, svarer mange, at der bare ikke er nogen, der har sagt til dem, at de kunne være medlem hos os. Derfor skal vi være mere opsøgende, og vi skal vise, hvad vi allerede gør i forvejen, for eksempel at vi forhandler overenskomster og har tillidsrepræsentanter, siger Lone Engberg Thomsen.

- De får lov at nørde deres fag og dyrke deres faglige stolthed. Det betyder meget for vores medlemmer.
Lone Engberg Thomsen, formand for Teknisk Landsforbund

Vigtigt at nørde sit fag

Medlemmerne af Teknisk Landsforbund spænder over en lang række faggrupper inden for teknik- og designområdet. Derfor er det også vigtigt, at man kan møde fagfæller og få lov at dyrke sit faglighed, pointerer formanden. Derfor har foreningen 13 faglige netværk inden for forskellige områder.

- Der kan medlemmerne få lov at mødes med hinanden og dykke ned i det, de arbejder med i hverdagen. De får lov at nørde deres fag og dyrke deres faglige stolthed. Det betyder meget for vores medlemmer, siger Lone Engberg Thomsen.

Derudover holder forbundet mere end 400 arrangementer kom året. Her kan medlemmerne lære om alt fra billedbehandling og havearkitektur til nye stærkstrømsregler og sikkerhed i fødevareindustrien.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.