Gode jobtal fra USA baner vej for mulig rentestigning
Jobsøgende i kø uden for Amazon Fulfillment Center i Robbinsville, New Jersey. Den amerikanske ledighed er nu på sit laveste niveau i 17 år. Foto: Mark Makela/arkiv/AFP

Der blev skabt 228.000 nye arbejdspladser i USA uden for landbruget fra oktober til november, viser den seneste jobrapport fra USA's regering.

Dermed fortsætter den gode vækst, der også prægede årets andet og tredje kvartal.

- Det var mere end forventet. Der er med andre ord høj fart på det amerikanske arbejdsmarked, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Erhverv i en skriftlig kommentar.

På forhånd lå forventningerne ifølge Bloombergs estimater på 195.000 nye job.

Man skal dog passe på med ikke at stirre sig blind på, om der bliver skabt et bestemt antal nye job.

- For mig er det ikke så afgørende, om der bliver skabt 100.000 eller 228.000 nye job i november. Det afgørende er, at amerikansk økonomi uanset hvad er i god gænge, og det er det her en kraftig understregning af, siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

- Derfor anser jeg det med dagens jobrapport også for 99,9 procent sikkert, at centralbanken hæver renten i næste uge, tilføjer han.

I alt er det blevet til fire rentestigninger over de seneste to år.

Chefanalytiker Allan Sørensen fra Dansk Industri forudser også en snarlige rentestigning.

- Jobvæksten har været imponerende, og ledigheden er næsten historisk lav. Det bekræfter FED (USA's centralbank, red.) i, at det har været helt rigtigt at stramme pengepolitikken, og de vil formentlig hæve renten igen i næste uge, siger han.

Steen Bocian ser det som positivt for dansk økonomi og danske virksomheder, at den amerikanske økonomi fortsat er i fin form.

- Med en eksport til USA på over 100 milliarder kroner på årsbasis, så er USA vores tredjevigtigste eksportmarked - og det er klart, at fremgangen i USA dermed smitter af på os.

Antallet af arbejdsløse ligger uændret på 4,1 procent, viser tallene fra det amerikanske beskæftigelsesministerium.

Ledigheden fastholdes dermed på laveste niveau siden 2000.

/ritzau/