Gigantisk firma kommer til Danmark: "Jeg er pissebange på mine børns vegne"

Jeff Bezos, grundlægger af Amazon og verdens rigeste mand, pønser muligvis på at få Amazon til Danmark. (Foto: Foto: Amazon)

Hvis Amazon kommer til Danmark, vil det til at koste arbejdspladser og skatteindtægter, vurderer eksperter.

I øjeblikket tager rygterne til om giganten Amazons snarlige indtog i Danmark. Det skaber frygt for, at en masse ansatte i detailhandlen mister jobbet. For Amazon er ikke hvem som helst. Det er verdens tredjemest værdifulde firma og har ry for at undgå at betale skat, og gå aggressivt ind på nye markeder, hvilket resulterer i massive tab af arbejdspladser.

Det skriver Ugebrevet A4.

Udsigten til Amazon som gigant i Danmark får direktør i Episerver og medlem af Dansk Industris E-handelsråd, Lars Kejser, til at frygte for fremtiden.

- Vi kan med garanti forvente massive tab af arbejdspladser, når en gigant som Amazon kommer til. Det kommer til at gøre ondt. Det kan vi også se på de lande, hvor de er kommet ind. Du kan ikke bare tage en markedsandel på 30 procent, uden at det kommer til at gøre rigtig ondt på de etablerede spillere på markedet, siger Lars Kejser og fortsætter:

- Jeg er pissebange på mine børns vegne, hvis tendensen fortsætter. Vi har en fest som forbrugere, og vi kan købe billige varer på Alibaba og Amazon, men hvis de små virksomheder i Danmark dør, hvem skal så finansiere velfærdssamfundet? 

Bekymringen deles af direktøren for Foreningen for Dansk Internet Handel, Niels Ralund, der pointerer, at Amazon sjældent går ind i et land uden at få lukrative skatteaftaler. 

- Fra politisk hånd vil det ikke give mening at invitere Amazon indenfor med skattefordele. Det vil være helt hul i hovedet, som det ser ud nu. At bruge skattekroner på at udkonkurrere dansk detailhandel og dansk Ehandel, det giver ingen mening, siger Niels Ralund til Ugebrevet A4.

Håber på politisk regulering

En stor del af bekymringen går på størrelsen af Amazon. Med en værdi der er mere end dobbelt så stor som Danmarks bruttonationalprodukt, er der tale om et gigantisk firma, der har opnået kæmpe markedsandele i andre europæiske lande - noget som har resulteret i massefyringer hos konkurrenter som kæderne Carrefour og Tesco i henholdsvis Frankrig og England.

- Det er en kæmpe udfordring for et lille land som Danmark, at et firma som Amazon bare kan komme direkte ind fra venstre og dominere et marked. Normalt vil jeg aldrig være fortaler for det, men her håber jeg på meget mere regulering fra politisk hånd, siger Lars Kejser.

Hos Dansk Supermarked og Coop frygter man dog ikke, at din lokale Bilka eller Kvickly kommer til at undergå samme skæbne, som deres europæiske fæller i Frankrig og England. 

Alligevel udtaler koncerndirektør for Coop, Jan Madsen, at det vil være svært at stå imod Amazon, hvis de kommer til Danmark.

- Amazon er da en frygtindgydende konkurrent, når man ser den kapital de ligger bag deres foretagende og den måde, hvorpå de er villige til at tabe enorme summer i visse dele af deres forretning for at vinde markedsandele i andre dele. Det vil vi ikke kunne komme i nærheden af, siger Jan Madsen.

Når man taler om Amazon i Danmark, handler det ifølge Niels Ralund om, hvorvidt man kan få det amerikanske firmas kerneprodukt: Amazon Prime.

- Når vi taler om, at nu er Amazon her, så handler det om Amazon Prime-medlemskabet: Altså om hr. og fru Jensen kan få ubegrænset dag-til-dag levering fra Amazon for cirka 700 kroner om året, siger han.

Man kan allerede handle på Amazon i Danmark i dag, men det foregår via den britiske hjemmeside og levering kommer fra et lager i Stettin i Polen.