Gigant-orkan er gået i land: 170.000 uden strøm
Irma nærmer sig den amerikanske delstat med vindhastighed tæt på 200 kilometer i timen. Cuba slap nådigt.

Irma er søndag aften dansk tid stilnet en smule af og er nu en orkan i kategori 3, oplyser USA's nationale orkancenter.

Den har dog stadig masser af kræfter med vindstød op mod 195 kilometer i timen, og den vil stadig være meget voldsom, når den pløjer sig op langs Floridas vestkyst, advarer centret.

Mindst to mennesker er omkommet ved bilulykker i Florida i forbindelse med orkanen Irmas hærgen, siger politiet i den amerikanske delstat.

De to dræbte er en politibetjent og en fængselsbetjent, hvis biler stødte sammen øst for byen Sarasota. Det oplyser sherif Arnold Lanier til nyhedsbureauet AFP.

- Vejene var våde og det stormede, siger han.

Orkanen gik ind over Florida med vindstød på over 200 kilometer i timen.

Uvejret har forårsaget strømafbrydelser i næsten to millioner huse og erhvervsejendomme i den ellers så solbeskinnede stat.

Lokale embedsmænd siger, at orkanens hærgen i nogle områder "er det værst tænkelige scenarie".

- Jeg er dybt bekymret for Floridas vestkyst under orkanen, siger guvernør Rick Scott.

- Bed for os, siger han ifølge tv-stationen ABC.

Orkanen, der gik ind over Florida tidligt søndag som en kategori 4-storm, har udløst en af de største evakueringer i USA's historie. Det frygtes, at der vil ske ødelæggelser for milliarder af dollar.

Titusinder søgte tilflugt i beskyttelsesrum og særligt beskyttede centre, mens millioner af mennesker har befæstet deres hjem mod uvejret.

I alt er omkring 6,3 millioner mennesker omfattet af evakueringsplaner, som er udfærdiget af de amerikanske myndigheder. Tidligt søndag forlød det, at over en million havde mistet strømmen.

Orkanen er på vej op ad kysten ud til Den Mexicanske Bugt nær befolkningscentre som Tampa og St. Petersburg, rapporterer det nationale orkancenter, NHC.

Inden Irma nåede til Florida, havde den kostet mindst 22 mennesker livet i Caribien. Lørdag bevægede den sig ind over dele af Cuba. Træer blev revet op, tage blæst af og hoteller på landets bedst kendte turiststed, Varadeo, blev beskadiget, beretter avisen The Guardian.

/ritzau/Reuters