Af redaktionen, SØNDAG, Aller Media
De fleste kender nok til, hvordan en pizza, romkugle, is eller burger-menu kan virke ganske tiltrækkende, og hvordan man hurtigt kan overbevise sig selv om, at det er en rigtig god idé at spise den usunde mad.
Men hvorfor tiltrækkes vi af søde sager og saltholdig mad, som ikke gør noget for kroppens sundhed?
Diætist Anne W. Ravn, der er medlem af SØNDAGs sundhedspanel, har et bud:
- Jeg tænker, at vi helt fra babystadiet vænnes til at forbinde den søde smag af modermælk med omsorg. Hjernen bruger sukker som brændstof, og da blodsukkeret falder gradvist, når maden i fordøjelseskanalen forbrændes, kan sult og appetit godt foranledige hjernen til at tænke på sød- eller salthurtig mad, det, vi typisk tænker på som 'noget lækkert', forklarer Anne W. Ravn.
Døjer du også med urolige ben? Læs her, hvad du kan gøre ved det
Tørst kan gøre os sultne
Men det er ikke bare en lækkersult, der kan få os til at købe kage eller en burger. Tørst kan også give trang til at spise, og hvis vi ikke tænker os om, kan det få os til at spise i stedet for at drikke.
- Vores lidt gammeldags tænkende hjerne sender nødråb i alt for god tid, inden der reelt er fysisk behov for det, signaler om, at nu skal du skynde dig at finde noget med meget brændstof i, fordi der jo engang ikke bare lige var mulighed for at tage vand fra hanen eller købe brød hos en bager, men alt skulle samles og laves med møje og besvær, siger diætisten.
Trangen kan også skyldes, at sukker øger hjernens indhold af signalstoffet serotonin. Nogle mener derfor, at man kan blive direkte fysisk afhængig af sukker, men der er ikke mange forsøg, der kan påvise, at serotonin er årsagen.
Drømmetydning: Sådan lærer du at forstå dine drømme
Kan dulme uro og tristhed
Anne W. Ravn hælder selv til at tro, at det snarere er psykologiske forhold, der er på spil hos dem, der føler sig afhængige af sukker.
- Hjernen indeholder mange forskellige signalstoffer, der overfører nerveimpulser. Serotonin er et af disse signalstoffer. De nerveimpulser, som serotonin overfører, kan dulme uro og tristhed ved at fremme de mere behagelige følelser af glæde og ro, siger hun og fortsætter:
- Kosten påvirker hjernens serotoninindhold. Hurtige kulhydrater fra slik og kage kan derfor være en naturlig og hensigtsmæssig måde at regulere vores psykologiske biokemi på. Og så har vores hjerne også brug for nydelse i mange forskellige former, så måske skal vi bare nyde at nyde.
Her er ni sunde ting, du kan gør i stedet for at løbe en tur