Fyret minister i vildt angreb på Trump: Demokratiet er i fare!

Hvis fakta hele tiden angribes, så kan vi miste friheden, siger Rex Tillerson i et svirp til præsidenten.
Når vi som folk bliver usikre på sandheden, så bliver vi usikre på Amerika, siger tidligere udenrigsminister Rex Tillerson på et militærcollege i Virginia.
Når vi som folk bliver usikre på sandheden, så bliver vi usikre på Amerika, siger tidligere udenrigsminister Rex Tillerson på et militærcollege i Virginia. Foto: Alex Wong/arkiv/AFP

I et slet skjult angreb på præsident Donald Trump advarer USA's tidligere udenrigsminister Rex Tillerson om, at landet er ramt af en etisk krise, som bringer demokratiet i fare.

Det siger han i en tale til studerende på Virginia Military Institute.

Han hæfter sig ved, at fakta angribes. Det kan i værste fald føre til tabet af frihed, hvis ikke det bliver modgået.

Kun samfund, der er i stand til at søge sandheden og sætte spørgsmålstegn ved alternative fakta, kan siges at være rigtig frie, mener han.

- Når vi som folk, et frit folk, bliver usikre på sandheden, selv når det gælder de mest simple spørgsmål, så bliver vi usikre på Amerika, siger han.

Hvis amerikanere ikke konfronterer "krisen i vores samfund i forhold til etik og integritet", så "vil det amerikanske demokrati, som vi kender det, bevæge sig ind i tusmørket", lyder hans advarsel.

Tillerson nævner ikke sin tidligere chef ved navn. Men han hentyder til nogle af Trumps handlinger, for eksempel at ignorere USA's allierede eller at benægte, at frihandel er en forudsætning for global vækst.

Tillerson, den tidligere topchef i olieselskab ExxonMobil blev af europæerne regnet som en moderat udenrigsminister. Han måtte i marts i en Twitter-meddelelse fra Trump læse, at han var fyret.

/ritzau/AP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.