Fyret FBI-direktør bekræfter belastende udsagn om Trump

Tidligere FBI-direktør: Trump forsøgte at påvirke undersøgelser omkring tidligere rådgiver Michael Flynn.
James Comey, der blev fyret som direktør den 9. maj af præsident Donald Trump, kommer torsdag med vidneudsagn, der understøtter belastende beskyldninger mod Trump. Præsidenten forsøgte angiveligt at påvirke undersøgelser omkring den daværende nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.
James Comey, der blev fyret som direktør den 9. maj af præsident Donald Trump, kommer torsdag med vidneudsagn, der understøtter belastende beskyldninger mod Trump. Præsidenten forsøgte angiveligt at påvirke undersøgelser omkring den daværende nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. Foto: Joshua Roberts/Reuters

Den tidligere FBI-direktør James Comey oplyser i et nedskrevet vidneudsagn, at han skrev noter om et møde med præsident Donald Trump.

Vidneudsagnene understøtter beskyldninger mod Trump om, at præsidenten forsøgte at påvirke undersøgelser omkring den daværende nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Comey siger også i udsagnene, at Trump i et telefonopkald den 30. marts spurgte ham om, hvad der kunne gøres for at få mindsket intensiteten omkring en efterforskning af Trumps stabs påståede relationer til Rusland.

Præsidenten sagde også ifølge den tidligere FBI-direktør, at han ventede loyalitet fra Comey.

- Jeg har brug for loyalitet. Jeg forventer loyalitet, skal Trump have sagt i forbindelse med drøftelser om, hvorvidt Comey ville fortsætte som FBI's direktør.

Vidneudsagnet fra Comey er blevet offentliggjort dagen før, han er indkaldt til en høring i det amerikanske senat.

Comey blev fyret som FBI-direktør den 9. maj. Som afsked fra Trump lød det, at Comey ikke var i stand til "effektivt at lede bureauet".

Høringen skal kaste lys om handlingsforløbet omkring de påståede forbindelser mellem Trumps stab og Rusland.

Høringen i senatets efterretningsudvalg imødeses med stor spænding.

Comey vil indlede med at berette om en middag, som han havde med Trump den 27. januar - en uge efter præsidenten blev indsat.

Ifølge Comey spurgte Trump ham under middagen om han ville blive som FBI-direktør.

Comey siger, at han blev bekymret over, om hvorvidt præsidenten forsøgte at skabe en form for afhængighedsforhold eller yde Comey "politisk beskyttelse".

- Det gjorde mig meget bekymret, siger Comey med henvisning til, at FBI traditionelt har en meget uafhængig status i forhold til den siddende præsident.

Trump talte angiveligt med Comey om Flynn dagen efter, at den nationale sikkerhedsrådgiver måtte gå af for at have talt usandt om sin kontakt med den russiske ambassadør Sergej Kisljak til vicepræsident Mike Pence.

Trump skal have opfordret FBI-chefen til at indstille efterforskningen af Flynn.

/ritzau/Reuters
Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.