En handicappet kvinde fra Næstved blev af kommunen sendt i arbejdsprøvning fem minutter om ugen, skriver Sjællandske i dag.
Kvinden blev sendt ud på en virksomhed, hvor hun skulle tælle varer på hylderne. Hun var dog ikke i stand til at løfte tælleapparatet og fik hjælp af en anden på virksomheden.
Hos Handicaprådet i Næstved Kommune stiller man sig fuldstændig uforstående over for sagen. Det siger formand Tonny Ploug, der understreger, at han kun kender til den konkrete sag fra medierne.
- Ud fra det, jeg ved om sagen, synes jeg, at det er fuldstændig vanvittigt, siger han til Avisen.dk.
Hvad koster det egentlig?
I forbindelse med et ressourceforløb blev kvinden af kommunen sendt i jobpraktik i i alt 50 minutter på 10 uger. Den handicappede kvinde var desuden så svag, at hun hver uge måtte hentes i taxa, og mens hun "arbejdede" i de fem minutter, holdt taxaen udenfor. Andet kunne ikke betale sig.
- Hvorfor er der ikke en klog person i kommunen, der siger 50 minutter for en arbejdsprøvning, hvad koster det ikke for firmaet? For taxaen, der skal køre frem og tilbage og vente på hende? Og hvad med hendes ressourcer, hvordan er de, hvis hun ikke kan klare mere end fem minutter om ugen? spørger Tonny Ploug retorisk.
Han mener, at kommunen bør være mere fleksibel i sin tilgang til borgerne.
- I stedet for at se på nogle paragraffer og nogle henvisninger i loven, der siger, at alle muligheder skal være udtømt, så burde man sætte foden ned og sige, her har vi en, der kun kan klare fem minutter om ugen, så er det ikke noget, vi skal til at lave et minifleksjob til, siger Tonny Ploug.
Nødvendigt at dokumentere
Avisen.dk har talt med arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune Torben Bahn Petersen. Han vil ikke forholde sig til den konkrete sag, men siger, at kommunen helt generelt kan igangsætte såkaldte ressourceforløb – der skal afklare om borgere med begrænset arbejdsevne eksempelvis skal i fleksjob eller på førtidspension – med kun få minutters praktik om ugen. Også selvom det er åbenlyst, at borgeren ikke kan komme til at arbejde.
- Sagen skal dokumenteres, for i modsat fald oplever vi ofte, at vi ikke får medhold i Ankestyrelsen, siger Torben Bahn Petersen til Avisen.dk.
Ankestyrelsen er øverste myndighed i sager om ressourceforløb og kan vælge af omstøde kommunens afgørelser.
Men den forklaring giver Tonny Ploug ikke meget for.
- Hvis kommunen laver en ordentlig gennemgang fra starten og tildeler en borger førtidspension, så tvivler jeg på, at der er borgere, der anker den til Ankestyrelsen, siger han til Avisen.dk.