"Fuldkommen vanvittigt": Fængselsbetjente trues og tæskes
Antallet af voldsepisoder mod fængselsbetjente er steget med 36 procent siden 2011. Formanden for Fængselsforbundet Kim Østerbye kalder udviklingen "fuldstændig vanvittig." Scanpix, arkiv: Martin Ballund
Voldsspiralen i fængslerne fortsætter. De ansatte rammes i stigende grad af posttraumatisk stress efter tæsk og trusler fra indsatte.

Helbredsbetinget afskediget. Det er den betegnelse, der hvert år i gennemsnit tilføjes journalen hos 40 fængselsbetjente. Hovedårsagen er psykiske problemer - som oftest posttraumatisk stress - efter tæsk og trusler fra de indsatte.

Antallet af episoder med vold og trusler er i de sidste tre år kun steget, og 2014 var ingen undtagelse. I den nyeste opgørelse fra Kriminalforsorgen fremgår det, at antallet af episoder er steget med 36 procent siden 2011.

- På trods af, at Kriminalforsorgen og Fængselsforbundet i fællesskab har forsøgt mange tiltag gennem årene, så bliver vi hele tiden overhalet af den virkelighed, der gør, at de fanger, der sidder tilbage i fængslerne - dem som ikke er egnet til samfundstjeneste eller fodlænke - bliver mere og mere rå og gør mere og mere brug af vold som udtryksform. Derfor bliver de sværere og sværere for personalet at håndtere, siger formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, til Ekstra Bladet.

I gennemsnit bliver 40 fængselsbetjente hvert år sendt på pension før tid. Andelen af nedslidte betjente er 15 gange så stor som antallet af førtidspensioneringer på det samlede arbejdsmarked.

- Det er fuldkommen vanvittigt voldsomt, at så mange fængselsbetjente hvert år bliver ødelagt af deres arbejde, siger Kim Østerbye.

- Hvordan har du det med, at så mange fængselsbetjente knækker psykisk på grund af det hårde arbejdsmiljø?

- Jeg har det rigtig, rigtig skidt med det, og selv om det er blevet lidt bedre, så ser vi desværre ofte, at lige det der med at håndtere medarbejdere, som har det psykisk dårligt, det er Kriminalforsorgen ikke særligt gode til. Der er klart rum for forbedring.
Hos Kriminalforsorgen er de enige i, at der skal gøres noget.

- Vi tager det utroligt alvorligt, og vi følger udviklingen nøje, og vi er nødt til at arbejde med det her, siger HR-chef Marianne Fæster Nielsen og tilføjer:

- Vi kan ikke fuldstændig forhindre, at fængselsbetjente bliver udsat for vold og trusler, men vi kan sikre, at vi lærer af det. Det arbejder vi på at gøre bedre.

- Er det acceptabelt, at omfanget af vold og trusler mod fængselsbetjente fortsat stiger?

- Det er svært at pege på, hvorfor der var en stigning i 2014. Under alle omstændigheder vil vi knække kurven, så der bliver færre tilfælde.