Frygtet sygdom er på retur blandt danskerne: Der er lys for enden af tunnelen
Hvor det i 2013 var 1,2 pct. af de ældre borgere, der fik stillet en demensdiagnose, var det i 2015 én pct. - 2.700 mennesker - der fik konstateret forskellige demenssygdomme som bl.a. Alzheimers. Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix/arkiv
Der er et fald i andelen af demenstilfælde herhjemme, fremgår det af en ny rapport.

For første gang er der nu konstateret et fald i andelen af demenstilfælde herhjemme.

Det fremgår af en ny rapport fra Region Hovedstaden, der viser, at forekomsten blandt borgere på 65 år og derover i hovedstadsområdet er faldet fra 4,1 pct. i 2007 til 3,6 pct. i 2016. Det skriver Berlingske onsdag.

10.600 borgere i regionen lider i dag af en demenssygdom.

Samtidig falder også andelen af nye tilfælde. Hvor det i 2013 var 1,2 pct. af de ældre borgere, der fik stillet en demensdiagnose, var det i 2015 én pct. - 2.700 mennesker - der fik konstateret forskellige demenssygdomme som bl.a. Alzheimers, der er uhelbredelig og viser sig ved f.eks. hukommelsesbesvær, svigtende sprog og ændringer i følelseslivet.

"Det er en meget glædelig nyhed. Der er kommet lys for enden af tunnelen. I stedet for at tallene bare vokser og vokser, begynder vi nu at kunne se, at der er en mulighed for at påvirke udviklingen. Tidligere var håbet, at der kunne udvikles en pille, som kunne kurere demens, nu kan man også se, at der kan være mulighed for at forebygge, at sygdommen i det hele taget opstår," siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen til Berlingske.

Udviklingen kædes således sammen med, at der er satset benhårdt på at forebygge bl.a. hjerte-kar-sygdomme, der også vurderes at kunne føre til demenssygdomme.

Øget fokus på motion, sunde kost-, drikke- og rygevaner reducerer således både risikoen for at dø af blodpropper i hjertet og hjernen og giver også en positiv afsmitning på andelen af demenstilfælde.

Med de nye tal fra Region Hovedstaden ser Danmark også ud til at følge en tendens, der er konstateret i flere udenlandske undersøgelser, hvor der også ses et fald i andelen af demenstilfælde.

"Faldet i antallet af nye tilfælde er en tendens, vi også ser på verdensplan, og som måske skyldes, at vi i den vestlige verden er blevet langt bedre til at forebygge f.eks. hjerte-kar-sygdomme og diabetes, der begge er væsentlige risikofaktorer for demens som følge af blodpropper i hjernen," siger professor og centerleder i Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar, til Berlingske.