Frustrerede brandfolk: Hvorfor skal brandstation lukke?
Brandstationen i Lystrup lukker med udgangen af marts. Foto: Localeyes
Efter 29 år skal brandstationen i Aarhus-forstaden Lystrup lukke.

- Det er en meget trist dag. Vi har været herude siden nytårsaften 1989, hvor man krævede, at der skulle være mere beredskab i den nordlige del af byen, og nu står vi så her i dag og skal ikke bruges mere.

Det var en berørt Ronni Juul Jørgensen, TV2 Østjylland lørdag mødte til afskedsreceptionen for brandstationen i Aarhus-forstaden Lystrup.

Ronni Juul Jørgensen er holdleder for Østjyllands Brandvæsen i Lystrup, og han er led og ked af, at brandstationen lukker den 31. marts.

- Det har været en stor frustration for os, for vi kan overhovedet ikke se idéen i det. Vi har i forvejen et kæmpestort område, og vi ved, hvor lang tid det tager at komme rundt. Med en station, der skal ligge lidt længere væk, vil det tage ekstra lang tid, siger han til TV2 Østjylland.

Stationen, Ronni Juul Jørgensen omtaler, er den kommende brandstation på Klokhøjen i det sydlige Lisbjerg - en anden Aarhus-forstad. Stationen vil få betegnelsen Aarhus N, og planen er, at den kan tages i brug i første halvdel af 2019.

Indtil den nye station er på plads, vil det nordlige Aarhus blive dækket fra en midlertidig station på brandskolen Kirstinesminde, der suppleres af brandstationen i Hornslet.

Lørdag eftermiddag kørte brandmændene fra Station Lystrup en tur rundt i Lystrup for at markere afslutningen på et kapitel i byen.

En del af Lystrup

- Det var med gåsehud på armene. Vi havde informeret borgerne om, at vi ville køre en paradetur, så de lige kunne kigge ud af vinduerne og vinke til os, og vi blev godt taget imod på vej rundt, siger Ronni Juul Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Flere borgere var lørdag gået ud på gaden for at vinke farvel til byens brandmænd. En af dem var Susanne Lindberg.

- Jeg har boet i Lystrup i 9 år, og jeg kender flere af brandmændene herude, så jeg synes, det er vældig trist, at de skal lukke. Der er også mange deltidsbrandmænd, der bliver ledige nu. Vi har følt, at brandstationen var en del af Lystrup, siger hun til TV2 Østjylland.

Stationer skal passe med fremtidens byudvikling

Det har ikke været en nem beslutning af lukke brandstationen i Lystrup, lyder det fra direktøren for Østjyllands Brandvæsen Lars Hviid.

- Det er en velfungerende brandstation, og folkene herude leverer en fantastisk indsats. Men det her er desværre et resultat af den udvikling, vi ser ikke kun i Aarhus, men i hele Østjylland. Vi er nødt til at flytte den her brandstation for at få mest brandvæsen til flest mulige borgere, siger han til TV2 Østjylland.

Han forklarer, at Østjyllands Brandvæsen er i gang med en omstukturering, så brandvæsenets stationer får en placering, der passer med den byudvikling, der vil være langt ud i fremtiden.

Direktøren lover også, at borgerene i Lystrup og omegn kan forvente den samme service i fremtiden.

- Det er klart, at dem, der bor op og ned af brandstationen, vil opleve, at der ikke en en brandstation lige ved siden af dem, mens dem, der får en dækning i nærheden af Hornslet vil opleve, at vi kommer hurtigere. Men vi holder os indenfor de samlede servicemål, siger Lars Hviid til TV2 Østjylland.

Brandstationen i Lystrup vil i næste weekend holde åbent hus for de borgere, der måtte være interesserede.