Frikadellekrig: Flertal af danskere vil støtte svinekød-krav
- Det er en måling, som viser, at der er en bevægelse derude, som vil gå meget langt for at trække en finger i sandet, siger Henrik Qvortrup. Foto: Scanpix/arkiv
60 procent af danskerne ville støtte et krav om servering af svinekød i deres kommuner, hvis det skulle blive aktuelt.

Servering af svinekød blev mandag et krav i de kommunale daginstitutioner i Randers, da byrådet vedtog et forslag fremsat af DF'er Frank Nørgaard. Det forslag får stor opbakning hos danskerne, viser en undersøgelse lavet af YouGov for metroxpress.

Hele 60 procent af danskerne svarer, at de ville støtte op om et tilsvarende krav om servering af svinekød i deres kommuner, hvis det skulle blive aktuelt. Kun 27 procent af befolkningen ville ikke bakke op om et sådant forslag, skriver metroxpress.

Det er en mere klar opbakning til forslaget, end byrådet selv kunne mønstre, da forslaget blev vedtaget. Her stemte 16 for og 15 imod. Og danskernes opbakning overrasker også politisk kommentator Henrik Qvortrup.

- Det er overraskende mange for mig. For der er stor forskel på ikke at ville forbyde svinekød og så rent faktisk bestemme, at de absolut skal have det i institutionerne, siger kommentatoren.

Samtidig viser undersøgelsen, at 51 procent af danskerne i høj eller i meget høj grad er enige i byrådets beslutning, hvor kun 17 procent slet ikke er enige.

- Det er en måling, som viser, at der er en bevægelse derude, som vil gå meget langt for at trække en finger i sandet, siger Henrik Qvortrup, som mener, at mange politikere følger med i den opsigtsvækkende sag.

- Der er her nogle politikere, som bliver bekræftet i, at deres hårde og kompromisløse udlændinge politik fungerer. Og det er ikke kun DF, det er også Venstre og Støjberg. Men socialdemokraterne følger bestemt også med og ser den linje, der bliver lagt på området, vurderer Qvortrup.

 

Sådan blev der spurgt

Randers byråd har vedtaget, at kommunens daginstitutioner fremover skal servere svinekød for børnene. I hvilken grad er du enig i byrådets beslutning?

- Slet ikke enig: 17 procent
- I mindre grad enig: 9 procent
- I nogen grad enig: 18 procent
- I høj grad enig: 14 procent
- I meget høj grad enig: 37 procent
- Ved ikke: 5 procent.

Ville du støtte op omkring et tilsvarende krav om servering af svinekød i dagsinstitutionerne i din kommune?
- Ja: 60 procent
- Nej: 27 procent
- Ved ikke: 13 procent

Kilde: 1.009 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet har svaret den 19. januar 2016. Citat må kun ske med angivelse af kilde: YouGov for metroxpress