Fransk justitsminister stopper tilsyneladende i protest

Christiane Taubira, som ofte har været uenig i sin regerings politik, går af straks før debat om terrorlov.
Christiane Taubira er onsdag trådt tilbage som Frankrigs justitsminister efter knap fire år på posten. Det sker angiveligt efter uenighed med regeringen om en forfatningsændring, der tillader at fratage dømte terrorister deres franske statsborgerskab.
Christiane Taubira er onsdag trådt tilbage som Frankrigs justitsminister efter knap fire år på posten. Det sker angiveligt efter uenighed med regeringen om en forfatningsændring, der tillader at fratage dømte terrorister deres franske statsborgerskab. Foto: Michel Euler/AP

Frankrigs justitsminister, 63-årige Christiane Taubira, er onsdag trådt tilbage. Det oplyser præsident François Hollande ifølge Reuters og AFP.

Nyheden kommer, netop som det franske parlament gør klar til at debattere en kontroversiel forfatningsreform, der gør det muligt at tage det franske statsborgerskab fra personer dømt for terrorisme.

Taubira har tidligere udtrykt skepsis over for denne stramning.

Imens skriver det franske nyhedsbureau AFP, at der bag hendes tilbagetræden ligger "en protest mod regeringens bestræbelser på at fratage dømte franskfødte terrorister deres statsborgerskab, hvis de har en anden nationalitet".

I erklæringen fra François Hollande lyder det, at hendes opsigelse er blevet accepteret, og at Jean-Jacques Urvoas overtager posten som justitsminister.

På Twitter skriver Christiane Taubira, at hun er stolt af sin tid i embedet.

Tidligere har hun fortalt, at det også på visse tidspunkter "er meget hårdt", som når hun eksempelvis ser sig selv afbildet som en abe i højreekstremistiske magasiner.

Christiane Taubira er måske nok bedst kendt for at være en af drivkræfterne bag den omstridte lov, der tillader ægteskaber mellem personer af samme køn i Frankrig, og som blev vedtaget i 2013.

Taubira var også blandt de, der i 2001 stod i spidsen for at få den atlantiske slavehandel anerkendt som en forbrydelse mod menneskeheden.

Hun blev den mest højtstående sorte politiker i Frankrig nogensinde, da hun blev udpeget til justitsminister i maj 2012.

Imens kalder Marine Le Pen, leder af det højreorienterede parti Front National, Taubiras exit for "en god nyhed for Frankrig", skriver AFP.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.