Frank Jensen vil have EU's hjælp mod hjemløse romaer

Zoneforbud stopper hjemløses lejre, men EU bør løse problemet, mener Københavns overborgmester, Frank Jensen.

Københavns Politi har over sommeren med succes lukket de såkaldte utryghedsskabende hjemløselejre med et zoneforbud.

Det kan hjælpe, at regeringen vil udvide zoneforbuddet til at gælde en hel kommune, men problemerne med de hjemløse udlændinge skal løses i EU

Det mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil lade politiet lave zoneforbud i hele kommunen, når lejrforbuddet brydes. Det fremgår af det lovforslag, han har sendt i høring.

- Jeg opfordrer både stats- og justitsministeren til at rejse sagen på europæisk plan, siger Frank Jensen.

- Der er en fattigdom i nogle europæiske medlemslande. Det er bedre at leve i lejre i et andet europæisk land, samle flasker og så tage hjem en gang imellem. Det er ikke en måde at leve et liv på i Europa.

Hvordan kan problemet løses i EU?

- Det er at bruge EU's konvergensprogram til at fjerne den fattigdom, der er i nogle lande. Ikke mindst Rumænien. Romaer rejser rundt i medlemslande, opslår disse lejre og lever et usselt liv, siger Frank Jensen.

EU's konvergensprogram skal sikre, at de statslige budgetter hænger sammen. Enten ved at øge indtægter eller sænke udgifter.

I København har hjemløse lavet lejre i skolegårde, i parker og på grønne arealer. De efterlader en masse affald og afføring, mens deres toiletpapir flyder i børnenes sandkasser, påpeger overborgmesteren.

- Derfor var jeg rigtig glad for regeringens initiativ i april. Det har virket. Københavns Politi har virkelig udnyttet den nye lovgivning, siger Frank Jensen.

Regeringen indførte i april nye regler, så politiet lettere kan rydde utryghedsskabende lejre. 1. juli blev det suppleret med et zoneforbud.

Politiet kan i dag udstede et zoneforbud på 400 meter, første gang man overtræder forbuddet mod at slå lejr. Hvis zoneforbuddet på 400 meter brydes, kan zoneforbuddet udvides til 800 meter.

Regeringen foreslår, at loven træder i kraft 1. marts 2018. Regeringen vil udvide zoneforbuddet til hele kommunen, når lejrforbuddet brydes.

/ritzau/