Fotograf i retten: 28 måneder efter anholdelse

Næste år begynder sagen mod en fotograf, der blev anholdt, da han fotograferede flygtninge på motorvej.

Sagen mod pressefotograf Martin Lehmann, der dokumenterede flygtninge gå på de danske motorveje i 2015, har trukket i langdrag.

Mere end to år senere er der nu sat dato på, hvornår retssagen begynder. Den skal køre i Retten i Sønderborg, hvor den kommer for retten 15. og 16. januar 2018. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

Dermed er der gået cirka 28 måneder, siden fotografen først blev anholdt, til at retssagen begynder.

Det første anklageskrift mod pressefotografen lå klar i januar 2016. Men siden da har der været tvistigheder om, hvorvidt der skulle medvirke domsmænd, og hvilke vidner og beviser der måtte føres i retten.

- Der er flere forskellige faktorer, der har gjort, at sagen har taget længere tid, end det normalt gør. Hovedparten af tiden er gået med at få afklaret de her tvistigheder, forklarer Lisa Dissing, chefanklager ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Hun ser forløbet som et eksempel på, hvor vigtigt det er, at domstole, forsvarere og anklagemyndighed arbejder tæt sammen for at sikre, at "det ikke tager uforholdsmæssigt lang tid, før sagerne kan behandles i retten".

Det var 9. september i 2015, at hundredvis af flygtninge begyndte at vandre på de danske motorveje.

Det dokumenterede pressefotograf Martin Lehmann. Han mente, han havde lov til at dokumentere situationen med de vandrende flygtninge og migranter.

Men politiet bad ham om at forlade motorvejen, hvilket han nægtede, og politiet endte med at anholde ham.

Martin Lehmann blev siden tiltalt for at forstyrre den offentlige orden ved at undlade at efterkomme politiets anvisninger om at forlade motorvejen.

Chefanklager Lisa Dissing mener, at der i sagen er "tale om en afvejning af to vigtige hensyn".

- Dels den frie presses mulighed for at dække begivenheder, dels at borgerne - også pressefotografer - skal efterkomme politiets anvisninger.

- Det har været en kompliceret juridisk afvejning. Men vi er glade for, at retssagen nu er berammet, siger hun.

Anklagemyndigheden kræver pressefotografen idømt en bødestraf, fremgår det af anklageskriftet. Det er uvist, hvor stort et beløb bøden vil lyde på.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.