Forskere advarer: Risiko for jordskælv i Danmark
Total har sammen med Nordsøfonden licens til efterforskning af skifergas i Vendsyssel frem til juni. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix
Geologer kan ikke udelukke jordskælv ved indvinding af skifergas i den danske undergrund.

Ingen ved, om en mulig fremtidig indvinding af skifergas i Vendsyssel vil udløse jordskælv, og hvor kraftige de vil være. Der kan være ukendte forkastninger i undergrunden, som kan blive påvirket af en indvinding og udløse jordskælv i op til flere år efter en boring og mange kilometer fra borestedet.

Hidtil har den slags advarsler mest været fremført af græsrodsorganisationer. Men nu står de at læse i den netop udkomne rapport om skifergas i Danmark, som landets førende forskere på feltet har lavet på bestilling af regeringen.

Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende torsdag.

Rapporten fastslår, at geologerne ved alt for lidt om den danske undergrund til at kunne udelukke risikoen for jordskælv ved frakturering - den metode, der benyttes til at sprække skiferen, så gassen kan sive op.

Advarslerne kommer, mens Total stadig er i gang med at analysere resultaterne af den efterforskningsboring ved Dybvad, som det franske energiselskab gennemførte sidste år. Total har sammen med Nordsøfonden licens til efterforskning af skifergas i Vendsyssel frem til juni. Til april er de to parter ifølge NORDJYSKE klar til at afgøre, om de vil ansøge om at få licensen forlænget og genoptage efterforskningen.