Forsker: Lærerne og KL vil ind på samarbejdsarenaen
Anders Bondo Christensen foran Forligsinstitutionen, hvor overenskomstforhandlingerne finder sted. Fredag ved middagstid har indgået et forlig for parterne på det kommunale område. Foto: Martin Sylvest/Scanpix
Forlig er indgået på det kommunale område. Spørgsmålet om lærernes arbejdstid er dog sparket til hjørne.

På trods af, at parterne ikke har formået at lande en endelig aftale for lærernes arbejdstider, ser det lyst ud i horisonten.

Det mener Nana Wesley Hansen, arbejdsmarkedsforsker ved forskningscenter for arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (Faos) ved Københavns Universitet.

- Først og fremmest er det her et tydeligt signal om, at spørgsmålet om arbejdstiderne stadig er svært.

- Men det er også et signal om, at de to parter gerne vil ind på samarbejdsarenaen og løse blandt andet arbejdstidsproblematikken. Det er meget væsentligt, siger hun.

Fredag faldt et forlig om en overenskomst på det kommunale område på plads. Men det forlig omfatter ikke lærernes arbejdstider.

I stedet er parterne, Kommunernes Landsforening og Lærernes Centralorganisation, blevet enige om et forpligtende forhandlingsforløb i den kommende overenskomstperiode.

Den vil blive ledet af en undersøgelseskommission med en formand, som de to parter udpeger.

Parterne er blevet enige om, at der skal findes en løsning i et nyt forhandlingsforløb, der skal være afsluttet senest i 2021.

Ifølge Nana Wesley Hansen er det svært at spå om, hvorvidt parterne når i mål. Men det er et rigtigt stort skridt på vejen.

- Det er meget klassisk ved overenskomstforhandlinger, at man aftaler periodeprojekter. Men det her er mere end det. Det er en undersøgelseskommissionen, hvor uvildige personer kommer i spil.

- Det er en stærkere udgave. Det her partssystem har tidligere vist, at det kan være utroligt frugtbart, når man arbejder med rigtigt svære spørgsmål mellem perioderne, siger hun.

På det statslige område og for store dele af de regionalt ansatte mangler parterne stadig at blive enige. De forhandler videre fredag eftermiddag og aften.

/ritzau/