Forsker: Fransk valg er en katastrofe for Le Pen
Front Nationals frontkvinde, Marine Le Pen, har for første gang vundet en plads i den franske nationalforsamling. Foto: Denis Charlet/AFP
Front National står ifølge valgstedsmålinger til at få mellem seks og otte mandater i nationalforsamlingen.

Front Nationals frontkvinde, Marine Le Pen, har for første gang vundet en plads i den franske nationalforsamling.

Det står klart, efter at franskmændene søndag har stemt i anden og afgørende runde af valget til Nationalforsamlingen.

Front National ser ud til at få mellem seks og otte mandater i Nationalforsamlingen. Det viser valgstedsmålinger fra henholdsvis Kantar Sofres og Ipsos.

Hvis det EU- og indvandringskritiske parti kun kan mønstre seks af nationalforsamlingens i alt 577 pladser, er det ikke nok til, at det kan danne sin egen parlamentariske gruppe.

Resultatet er dermed "en fatal katastrofe". Det vurderer Jørn Boisen, der er leder af Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.

- Det her har for Front National været året, hvor det skulle ske. Hvis man går et par måneder tilbage, havde man et scenarie med Marine Le Pen som præsident og en nationalforsamling domineret af Front National, siger han.

- Nu står Marine Le Pen tilbage med højst otte mandater ud af 577 og uden enhver form for indflydelse. Så det er en total katastrofe.

Og det er usandsynligt, hvorvidt Le Pen og Front National nogensinde når op på samme niveau i meningsmålingerne.

Hun red på en bølge af momentum oven på Storbritanniens nej til EU og amerikanernes valg af Donald Trump som præsident.

- Men hvis Emmanuel Macron ikke leverer, og det mislykkes for ham at samle Frankrig, vil folk stadigvæk være utilfredse, siger Jørn Boisen.

- Og der vil stadigvæk ikke være mange andre steder at gå hen end til de ekstreme, populistiske partier. Så det afhænger af det. Hvis Macron ikke lykkes, vil Le Pen og Front National få en chance igen, tilføjer institutlederen.

Den endelige valgdeltagelse er endnu ikke gjort op. Men den ser ud til at være meget lav. Ifølge Kantar Sofres måske omkring 43 procent.

Det faktum svækker den nyvalgte nationalforsamling, siger Marine Le Pen efter valget.

La République En Marche (LREM), der er partiet bag hendes konkurrent ved det nyligt overståede præsidentvalg, Emmanuel Macron, står til at vinde et flertal i Nationalforsamlingen.

Men Le Pen siger på et pressemøde, at selv om Macron har flertal i parlamentet, udgør hans idéer "en minoritet", og Front National vil bekæmpe præsidentens reformer.

Nationalforsamlingen udgør sammen med Senatet det franske parlament.

Et flertal af medlemmerne i begge kamre skal stemme for lovforslag fra regeringen, for at de kan træde i kraft.

/ritzau/