Forsker: "Danske stewardesser og piloter bliver arbejdsløse fremover"
Adm. direktør Rickard Gustafson og SAS har i dag meddelt, at selskabet opretter baser i udlandet. Foto: Scanpix/arkiv
Det kan få voldsomme konsekvenser for det danske kabinepersonale, at SAS opretter baser i udlandet, forudser arbejdsmarkedsforsker.

- Danske stewardesser og piloter bliver arbejdsløse fremover, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til Avisen.dk.

Udmeldingen kommer som en reaktion på, at SAS i dag har meddelt, at selskabet opretter to baser uden for Skandinavien. SAS skal have en base i både London og Spanien og opretter samtidig et datterselskab i Irland til at stå for driften af de to baser.

- Nu begiver SAS sig ud i konkurrence med lavprisselskaber for at opnå omkostningsreduktioner. De tror, der er kæmpe store besparelser ved at gøre det. Det vil sige, at de slår ind på en kurs som tidligere af fagbevægelsen er blevet karakteriseret som social dumping, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Forvent ikke at høre dansk fra personalet

Når SAS lægger nogle baser andre steder, vil det også være andre værtslande, som selskabet kommer til at operere fra.

Og det er de pågældende værtslandes løn- og arbejdsvilkår, der kommer til at gælde, forklarer Henning Jørgensen.

En konsekvens af SAS’s udflytningsplaner vil derfor betyde, at dansk kabinepersonale fremover risikerer at blive udkonkurreret af udenlandsk personale, der accepterer en lavere løn.

- Det er altså ikke dansk, du skal forvente, der bliver talt til dig, når du skal ud at flyve med SAS i fremtiden. For jeg forudser selvfølgelig, at det her bliver fulgt op med handling, så de udskifter skandinavisk personale med folk fra andre nationaliteter, siger Henning Jørgensen.

Godt for markedet 

Selvom SAS’ nye planer ikke er godt nyt for personalet, er der andre, der kan glæde sig over tiltaget, vurderer arbejdsmarkedsforskeren.

- Markedsanalytikere vil jo være lykkeligere, for SAS-aktiekursen vil sikkert gå op, fordi jo mere man lader det gå udover personalet og skærer ned på omkostningerne, jo større bliver profitforbedringerne potentielt, og jo mere vil markedet reagere positivt, siger Henning Jørgensen.

via Listen To News