Forsikringsselskaber jagter svindlere: Nu skal deres egne metoder tjekkes
Modelfoto: Scanpix/Iris
Cirka 20 gange om året foretager forsikringsselskaber skjulte observationer af folk, som er kommet til skade eller blevet syge, viser tal fra Finanstilsynet.

Nu vil tilsynet tjekke, om efterforskningen ved mistanke om svindel foregår på en ordentlig måde.

Det skal ske ved en undersøgelse senere i år. Dermed vil Finanstilsynet følge op på en rapport fra i fjor, der viste, at forsikringsselskaberne i nogle tilfælde bruger tvivlsomme metoder. Det kritiserede Finanstilsynet.

Det skriver Fagbladet 3F.

Nu skal det tjekkes, om selskaberne har rettet ind, oplyser kommunikationschef Søren Møller Christensen fra Finanstilsynet.

Finanstilsynet fremhævede blandt andet, at selskaberne ikke bør sætte apparater på folks biler, der kan spore, hvor de kører hen. Det har brancheorganisationen Forsikring & Pension siden skrevet ind i deres kodeks om undersøgelse af forsikringssvindel.

Finanstilsynet opfordrerede også selskaberne til at lade være med at oprette falske profiler på Facebook og andre sociale medier for at skaffe oplysninger. Det var Forsikring & Pension også enig i.

- Jeg har ikke hørt om, at der er blevet brugt gps-sporing siden, siger Hans Reymann-Carlsen, der er underdirektør i Forsikring & Pension. Jeg er også ret sikker på, at forsikringsselskaberne ikke udgiver sig for at være andre på Facebook for at snige sig ind på oplysninger.

Hele affæren handler om erstatninger til arbejdsskadede, trafikskadede og andre med personskader. Forsikringsselskaberne tilbageholdt i 2014 155 millioner kroner, fordi de mente, at de forsikrede havde svindlet.

Ved én til to sager ud af hver 1.000 gennemføres der efterforskning. Det skete i alt 900 gange over en fem-årig periode, viser Finanstilsynets første rapport.

Noget af det mest indgribende er videooptagelser eller anden skjult observation. Det skete 100 gange i løbet af fem år.