Debatindlæg Forfatter: Løkke vil stjæle lejernes opsparede milliarder
DEBAT: Regeringen vil finansiere sit ghettoudspil ved at tage mange milliarder fra landets almene lejere. Bag kulisserne på Christiansborg kører et fordelingspolitisk opgør med konsekvenser for boligpolitikken mange år frem, mener forfatter Lars Olsen.

Lars Olsen er forfatter.

Dette indlæg er også bragt som blog på Fagbladet3F.dk

MENS OPMÆRKSOMHEDEN er rettet imod de offentlige overenskomster, er et vigtigt opgør i gang på Christiansborg. Regeringen vil tage ikke mindre end 25 milliarder kroner i Landsbyggefonden, som lejerne betaler over huslejen. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er kritiske – men står de fast?

VLAK-regeringen fremlagde i sidste måned et omfattende udspil imod ghettoer. Regeringen vil over en årrække tage 12 milliarder kroner i Landsbyggefonden til ghettoindsatsen. Samtidig skal den såkaldte ydelsesstøtte omlægges, så staten kan kapre yderligere 13 milliarder i fonden.

KONSEKVENSEN ER, at Landsbyggefonden ikke får penge til renovering af de mange almene boligområder, der ikke er ghettoer. Tusindvis af lejere i disse områder kommer til at betale for ghettoindsatsen med skimmelsvamp, utætte tage, træk gennem vinduerne eller lignende.

Kommunernes Landsforening advarer direkte om, at der sker et “forfald i den øvrige almene sektor”. Bekymringen deles af Finans Danmark, der repræsenterer banker, realkredit med videre. I et høringssvar er finansverdenen “bekymrede for, om der fremadrettet vil være tilstrækkelige midler i fonden til at sikre de nødvendige renoveringer samt at sikre ydelsesstøtte til byggeskadelån”.

Ringere boliger

Regeringens udspil får store konsekvenser for landets én million almene lejere. Manglende renovering og utidssvarende boliger er én af dem; hertil kommer, at regeringen vil tvangsflytte op til 11.000 mennesker fra ghettoerne og lukke for nye tilflyttere på sociale ydelser.

HVOR SKAL DE SÅ BO? Via den kommunale boliganvisning vil de havne i de øvrige almene boligafdelinger. De almene lejere skal således både integrere de socialt udsatte – og betale regningen.

For VLAK-regeringen er det en gratis omgang. De liberalistiske regeringspartier har ikke mange vælgere blandt almene lejere. Men det har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

S-formand Mette Frederiksen har engageret sig i kampen for lejernes penge, det samme har SF’s Pia Olsen Dyhr. Også Dansk Folkeparti er kritiske, men virker mindre faste i kødet.

Løkkes store satsning

Spørgsmålet er, om de står fast. Ghettoudspillet er Lars Løkke Rasmussens store prestigeprojekt, der skal vise handlekraft op til næste års folketingsvalg. Regeringen kan kun få flertal, hvis DF kommer med.

Kun et folkeligt pres kan hindre dette. En kreds af lejere har startet en underskriftindsamling imod regeringens planer, og alle uanset boligform kan skrive under:

https://www.skrivunder.net/signatures/fingrene_vak_fra_lejernes_penge/

Lejerne har brug for støtte – også fra fagbevægelsen. Forhåbentlig løber de offentlige overenskomster ikke med al opmærksomheden.

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.