Administration 

Foreninger kritiserer Roskilde Festival: I tænker for meget på penge

Deltagere på Roskilde Festival bruger hvert år millioner af kroner på mad fra festivalens mange madboder. (Foto: Scanpix / Torben Christensen)

Antallet af boder på Roskilde Festival drevet af private firmaer stiger voldsomt, mens de frivillige foreninger har færre. Nu kritiserer foreninger festivallen for at tænke for meget på profit.

Når de op mod 130.000 gæster på den snarlige Roskilde Festival skal tanke depoterne op efter hårde dage med fest og musik, sker det ofte i en af festivalens mange madboder.

Tidligere har boderne været drevet af frivillig arbejdskraft fra idræts- og kulturforeninger, men i de senere år er en større og større del af madsalget blevet overtaget af private firmaer. 

Samtidig trækker flere frivillige foreninger sig, og en række foreninger kritiserer nu Roskilde Festival for at tænke for meget på profit. Og for at skabe vilkår, der favoriserer de private virksomheder.

- Der er en urimelighed i den måde, festivalen arbejder på. Man mærker tydeligt, at det mere og mere bliver en forretning, der fokuserer på at tjene penge, siger Per Rosén.

Han er leder af Bolleboden, der siden 1982 har solgt mad på Roskilde Festival og givet overskuddet til lokale ungdomsklubber.

Kritikken bakkes op af Henrik Jensen, bestyrelsesmedlem i Roskilde Skiklub og ansvarlig for salget af de populære Skiburgere på festivalpladsen.

- Det bliver sværere og sværere at være forening på Roskilde Festival. Vi skal opfylde de samme krav til administration, økologi og fødevaresikkerhed som de private virksomheder, men uden en professionel organisation til at bakke os op. Vi er store, så vi klarer os, men de mindre foreninger har - og får det - mere og mere svært, siger Henrik Jensen. 

Dyre mellemled

Blandt kritikpunkterne er stigende mængder papirarbejde og dyre leverandøraftaler, der gør det sværere for foreningerne at skabe et overskud fra deres salg på festivalen.

- Jeg frygter, at der simpelthen er kommet for mange, der skal have en bid af kagen. Vi har kokke ansat, og de siger, at det er billigere at gå over i Netto og købe deres varer end at handle hos festivalens leverandører, siger Per Rosén til Avisen.dk.

Ifølge Per Rosén er foreningerne tvunget til at bruge festivalens få faste leverandører, og det koster dyrt for forenings-boderne.

 - Jeg er desværre mere og mere overbevist om, at der er kommet et monopol på festivalen, som gør, at vi skal betale mere for vores råvarer, tilføjer han. 

Udover de dyrere varer skal fodbold-, håndbold- og spejderklubber i år også forholde sig til, at Roskilde Festival fremover beregner det bidrag, som foreningerne skal give, ud fra deres omsætning og ikke deres overskud. 

Det vil sige, at en forening kan risikere at stå med en kæmperegning fra Roskilde Festival, selvom de ikke har tjent nogle penge på deres salg.

- Det betyder jo ikke noget for dem, men det betyder rigtig meget for os. For festivalen får deres penge, uanset om priserne på råvarer som tomater og agurker stiger eller ej. Men vores overskud kommer til at lide under det, siger Per Rosén. 

Roskilde Festival oplyser til Avisen.dk, at ændringen er sket af hensyn til at sikre en hurtigere udregning af foreningernes bidrag og ikke for at øge festivalens indtjening. 

Færre hænder

Flere foreninger har også oplevet problemer med at skaffe frivillige, efter at festivalen i 2012 valgte at hæve antallet af arbejdstimer fra 24 til 32. 

Hos KFUM's Boldklub Roskilde, der tidligere drev to madboder på festivalen, har man i år valgt at halvere antallet af frivillige fra 700 til 350 og lukke den ene bod helt. 

Her peger man på den øgede arbejdsmængde som en del af forklaringen. 

- Vi kan godt mærke, at det er meget voldsomt for vores frivillige at bruge noget, der ligner en hel arbejdsuge på festivalen. Nogle bliver måske nødt til at tage fri fra arbejde for at være med, og så kan det blive for meget, siger Jan Themsen, festivalansvarlig for Roskilde KFUM. 

Fakta om Roskilde Festival

Roskilde Festivalen har eksisteret siden 1971, og i år forventes op mod 130.000 betalende gæster og frivillige at deltage på årets festival. 

Festivalens overskud bliver hvert år udloddet til velgørende formål såsom nødhjælp, almennyttige foreninger, og forskellige sociale projekter.

Foreningen bag Roskilde Festival har dog også doneret i alt 32 mio. kr. til Roskilde Festival Højskole, der åbner for elever i januar 2019. 

UDVID

Frivillig eller ulønnet? 

En oversigt over madboder på årets Roskilde Festival viser, at 76 procent bliver drevet af private virksomheder. Til sammenligning lå tallet i 2009 ifølge Berlingske på 46 procent. 

Bag boderne står både mindre erhvervsdrivende og store firmaer som Meyers Madhus og restaurantkæden Madklubben. 

Af festivalens aftale med virksomhederne fremgår det, at de ligesom foreningerne betaler en afgift til festivalen, og at deres ansatte ikke må modtage løn for det arbejde, de udfører. 

I stedet får de frivillige i boderne gratis adgang til festivalen og forplejning.

Roskilde Festival vil hellere arbejde sammen med de kommercielle virksomheder end os.
Henrik Jensen, bestyrelsesmedlem i Roskilde Skiklub

Roskilde Festivals aftale med de private virksomheder har tidligere mødt kritik fra fagforeningerne 3F og HK, der mener, at folk skal have løn, hvis de arbejder for en privat virksomhed. 

Bjarne Ipsen, professor og leder af Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet, kalder festivalens brug af frivillig arbejdskraft i boder ejet af private virksomhed for en "grov forvridning af frivillighedsbegrebet". 

- Der er en verden til forskel på at være frivillig, fordi man brænder for at få en festival op og stå, eller fordi man vil støtte en forening, og så arbejde for en privat virksomhed mod at få gratis adgang til en koncert eller lignende, siger Bjarne Ipsen til Avisen.dk

- Det sidste er i mine øjne ren og skær ulønnet arbejde og har ikke noget med frivillighed at gøre, tilføjer han. 

Ingen vej udenom 

Ifølge Johannes Andersen, lektor ved Aalborg Universitet og forsker i frivillighed og festivalkultur, er det dog usandsynligt, at Roskilde Festival vil tænke mindre med pengepungen i fremtiden.  

- Konkurrencen fra festivaler som Northside og Tinderbox bliver hårdere og hårdere, og derfor kan Roskilde blive tvunget mod et mere og mere kommercielt fokus, hvis den vil overleve, siger Johannes Andersen og fortsætter: 

- Det ser man med de private firmaer, der bliver inviteret ind, og med de mange endags-billetter, der tiltrækker et publikum, som nok går mere op i at se en enkelt fed koncert end i frivillighed og fællesskab, tilføjer han.

Henrik Jensen fra Roskilde Skiklub er enig i, at der er brug for de private virksomheder, hvis festivalen skal være i stand til at holde de over hundrede tusinde festivalgæster mætte og glade. 

- Men festivalen kunne godt gøre mere for foreningsboderne, end de gør i dag. Min mavefornemmelse er dog, at det er festivalen ikke interesseret i. De vil hellere arbejde sammen med de kommercielle virksomheder end os, siger Henrik Jensen.  

Vil helst foreninger

Hos Roskilde Festival er meldingen, at man prioriterer samarbejdet med frivillige foreninger højt.

- Hvis vi skal have løst en opgave, og der kommer en forening og en privat, vil vi til enhver tid vælge foreningen, hvis de altså kan løse den opgave, der er tale om, siger Lars Orlamundt, kommerciel chef for Roskilde Festival.

- Når det er sagt, så har festivalen i de sidste 15 år oplevet en enorm vækst i antallet af boder og en helt sindssyg udvikling, når det kommer til de madtilbud, som vi kan give vores gæster. Det havde ikke været muligt uden støtte fra de private stadeholdere, tilføjer han.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Millionforretningen Roskilde Festival

Roskilde Festival genererer hvert år millioner af kroner til de foreninger, virksomheder, og organisationer, der har boder på festivalen. 

Overskud pr. år: 

2015: 23,2 mio. kr.
2016: 20,4 mio. kr. 
2017: 19,6 mio. kr. 

Roskilde Festival oplyser til Avisen.dk, at festivalen ikke laver en oversigt over, hvordan overskuddet fordeler sig mellem almennyttige foreninger og private virksomheder. 

Kilde: Roskilde Festival

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

de radikales morten østergaard med fem mikrofoner foran sig
Nyheder

Ny meningsmåling:

De Radikale får hug

af vælgerne

Præsident Erdogan taler i mikrofon
Nyheder

Opfordrer til boykot af franske varer

Jane Frimand Pedersen og Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensens kone:

Han blev ofret

Flere måger på himlen.
Corona

Smitte på minkfarme:

Måger kan have skylden

pistol på bord med ammunition i baggrunden
Krimi

Politiet fandt 57 pistoler

og 24 kilo ammunition 

mand med hjelm og lægtehammer arbejder
Sundhed

Hårdt fysisk arbejde

øger risiko for demens

IC 3-tog på vej ind i tunellen under Storebælt med Storebæltsbroen i baggrunden
Corona

DSB vil undersøge

smitterisiko under

Storebælt

ambulancer og lægebiler holder på vejen ved trafikulykke
Krimi

To personer døde

i voldsom ulykke

trump smiler og hilser med honnør
Nyheder

Australsk talguru:

Trump vinder igen

Danseren Karina Frimodt i rød kjole og skuespilleren Janus Bakrawi i ternet skjorte
Kendte

Vild med dans-stjerne

bryder forlovelsen

dronning margrethe smiler mens hun går ved stranden
Kongelige

Dronning Margrethe

får sin egen podcast

fly fra Qatar Aieways holder ved gate i lufthavn i Doha
Nyheder

Baby fundet på

lufthavnstoilet: Kvinder

undersøgt på landingsbanen

donald trump i nærbillede
Nyheder

CBS forberedte Trump

på svære spørgsmål

- alligevel gik han

mand sidder med kreditrkort foran computer
Krimi

Al sikkerhed virkede:

Fik hugget 32.000 kr.

på sit kreditkort

Anthony Fauci peger under pressemøde i det hvide hus i Washington
Corona

USA's topekspert tror

effektiv vaccine

i december

politibiler holder uden for hus
Krimi

25-årig skudt af

politiet: Nu er

han død

Noah Storm Otto kigger op på Flora Ofelia Hofmann Lindahl med et smil
Film og TV

Instruktør bag barsk

DR-serie: Vigtigt at

gøre børnene trygge

facade på Danske Bank
Nyheder

Danske Bank

krævede overpris fra

sårbare kunder

rødt tankskib sejler på havet
Krimi

Drama på tankskib:

Blinde passagerer

skaber panik

Belgiens Prinsesse Elisabeth i militærtøj
Kongelige

Sidste år som teenager:

Tronarving fejrer fødselsdag

Corona-symbol med teksten Covid-19
Nyheder

Ny smitterekord:

945 nye tilfælde

Lee Kun-hee bestyrelsesformand i Samsung står i selskab med tre mænd
Nyheder

Topleder død efter

seks år i koma

Prinsesse Maude Angelica holder tale ved sin fars kiste i kirken. Hun er omgivet af blomsterkranse.
Kongelige

Prinsesse hyldet:
Årets modigste kvinde

kvinde med mundbind i blå trøje kigger til siden
Corona

De kan få

gratis mundbind

Astrid Kragh ved søndagens pressemøde. Hun ses i profil med en mikrofon foran sig.
Nyheder

50 millioner kroner skal

bekæmpe ensomhed

en tæt trafikeret motorvej i gråvejr.
Helt vildt

Verdens værste mand?

Glemte kone på 

RASTEPLADS

Nærbillede af Sofie Linde med kort lyst pagehår og et sødt smil.
Kendte

Sofie Linde overrasket

med 20.000 kroner

to færger sejler på havet
Corona

Rederi indstiller 

ture til Sverige

Politiets afspæringstape sat op i naturen
Krimi

De fleste danske drab

sker i weekenden

Donnald Trump til højre han ser lidt sammenbidt ud. Joe biden til venstre med åben mund
Kendte

Trump eller Biden?

Sådan stemmer de kendte

Studiet fra indsamlingsshowet knæk cancer. I det fjerne anes værterne Janni Pedersen og Louise Wolff på scenen.
Nyheder

Knæk Cancer: Så meget

blev der samlet ind

Billede af Peter Madsen
Kendte

Peter Madsens kone: "Kære venner, perverse og psykopater"

Mette frederiksen med mundbind
Corona

Her skal du bære mundbind

billede af Kim larsen og hjalmer kopieret sammen
Kendte

Hjalmer hyldede sin far:

Se billederne

fra familiealbummet

politibiler holder foran ejendom
Krimi

Politiet skød og ramte

knivbevæbnet

mand flere gange

billede inde fra lejligheden
Helt vildt

Kan på tre år

score 12 mio.

på salg af lejlighed

sundhedspersonale iført udstyr
Corona

Smittestigning: Her forventes coronaen at sprede sig

En samling af ure
Nyheder

Husk det nu:

I nat slutter

sommertiden

Peter Hummelgaard på pressemødet
Corona

Regeringen kræver negativ coronatest fra udenlandsk arbejdskraft

billede af Claus Bang
Krimi

Mystisk forsvinden -

To meter høje Claus sidst

set for en måned siden

Hilda Heick og Michael Olesen
Kendte

Hilda Heick til

sin partner:

Bliv tjekket for kræft!

Arnold Schwarzenegger i hospitalssengen
Kendte

Schwarzenegger

opereret i hjertet

McDonald's skilt på blå baggrund
Mad og drikke

Bizar bestilling

hos McDonalds

person får foretaget smittetest
Corona

Færre smittet

med corona

det seneste døgn

Andrzej Duda i profil
Corona

Præsident testet positiv 

Blå blink på politibil
Krimi

Mand fundet død i blodpøl

- skar sig på knust vindue

Pige på seng med hænderne for hovedet
Nyheder

Efter svigt og overgreb:

Nu lukker kostskole

Martin Parnov Reichhardt og Vicky Knudsen
Underholdning

Vild med dans-stjerne

forsker i medicin:

Pengene gør en forskel

Plakat til den nye Borat-film
Nyheder

Trump sviner Borat-skuespiller 

finansminister Nicolai Wammen (S) står på pressemøde
Corona

Regeringen vil forlænge

og udvide hjælpepakker

lille grøn hvalp ligger med lukkede øjne
Helt vildt

Sjældent syn:

Hund føder grøn hvalp

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

Skuespiller Janus Bakrawi og partner Karina Frimodt på gulvet i vild med dans
Underholdning

Følelsesladet aften

i Vild med dans:

Dommer i gråd

mundbind i skrealdespand
Corona

Her skal du huske

at bære mundbind

Politikeren Lars Weiss går på gaden og bliver interviewet
Nyheder

Han afløser Frank Jensen

som overborgmester

kvinde holder armen rundt om beboer på plejehjem
Corona

Slut med besøg

på plejecentre

i syv kommuner 

to kvinder står og spritter hænder
Corona

Ny rekord:

859 nye smittede

Fodboldtræneren Ebbe Skovdahl hilser på sin nevø Michael Laudrup efter en kamp i 2003
Sport

Sorg i Laudrup-familien:

Dansk træner-legende

er død 

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Corona

Nye restriktioner på vej:

Indkalder til pressemøde

Et lille barn i fosterstilling i sengen
Krimi

Anklager kræver

11,5 års fængsel

til mor for overgreb

En halvtom strand med blåt hav og blå himmel
Corona

Nu hænger Grækenland

i en tynd tråd

Portrætbillede af Asger Aamund
Nyheder

Asger Aamund:

Trump VINDER

Et stort SAS-fly i Københavns Lufthavn taxier ud til startbanen
Nyheder

SAS får 

MILLIARDER

En lang gang med cola-dåser og flasker.
Mad og drikke

Coca-Cola dropper

halvdelen af deres mærker