Administration 

Foreninger kritiserer Roskilde Festival: I tænker for meget på penge

Deltagere på Roskilde Festival bruger hvert år millioner af kroner på mad fra festivalens mange madboder. (Foto: Scanpix / Torben Christensen)

Antallet af boder på Roskilde Festival drevet af private firmaer stiger voldsomt, mens de frivillige foreninger har færre. Nu kritiserer foreninger festivallen for at tænke for meget på profit.

Når de op mod 130.000 gæster på den snarlige Roskilde Festival skal tanke depoterne op efter hårde dage med fest og musik, sker det ofte i en af festivalens mange madboder.

Tidligere har boderne været drevet af frivillig arbejdskraft fra idræts- og kulturforeninger, men i de senere år er en større og større del af madsalget blevet overtaget af private firmaer. 

Samtidig trækker flere frivillige foreninger sig, og en række foreninger kritiserer nu Roskilde Festival for at tænke for meget på profit. Og for at skabe vilkår, der favoriserer de private virksomheder.

- Der er en urimelighed i den måde, festivalen arbejder på. Man mærker tydeligt, at det mere og mere bliver en forretning, der fokuserer på at tjene penge, siger Per Rosén.

Han er leder af Bolleboden, der siden 1982 har solgt mad på Roskilde Festival og givet overskuddet til lokale ungdomsklubber.

Kritikken bakkes op af Henrik Jensen, bestyrelsesmedlem i Roskilde Skiklub og ansvarlig for salget af de populære Skiburgere på festivalpladsen.

- Det bliver sværere og sværere at være forening på Roskilde Festival. Vi skal opfylde de samme krav til administration, økologi og fødevaresikkerhed som de private virksomheder, men uden en professionel organisation til at bakke os op. Vi er store, så vi klarer os, men de mindre foreninger har - og får det - mere og mere svært, siger Henrik Jensen. 

Dyre mellemled

Blandt kritikpunkterne er stigende mængder papirarbejde og dyre leverandøraftaler, der gør det sværere for foreningerne at skabe et overskud fra deres salg på festivalen.

- Jeg frygter, at der simpelthen er kommet for mange, der skal have en bid af kagen. Vi har kokke ansat, og de siger, at det er billigere at gå over i Netto og købe deres varer end at handle hos festivalens leverandører, siger Per Rosén til Avisen.dk.

Ifølge Per Rosén er foreningerne tvunget til at bruge festivalens få faste leverandører, og det koster dyrt for forenings-boderne.

 - Jeg er desværre mere og mere overbevist om, at der er kommet et monopol på festivalen, som gør, at vi skal betale mere for vores råvarer, tilføjer han. 

Udover de dyrere varer skal fodbold-, håndbold- og spejderklubber i år også forholde sig til, at Roskilde Festival fremover beregner det bidrag, som foreningerne skal give, ud fra deres omsætning og ikke deres overskud. 

Det vil sige, at en forening kan risikere at stå med en kæmperegning fra Roskilde Festival, selvom de ikke har tjent nogle penge på deres salg.

- Det betyder jo ikke noget for dem, men det betyder rigtig meget for os. For festivalen får deres penge, uanset om priserne på råvarer som tomater og agurker stiger eller ej. Men vores overskud kommer til at lide under det, siger Per Rosén. 

Roskilde Festival oplyser til Avisen.dk, at ændringen er sket af hensyn til at sikre en hurtigere udregning af foreningernes bidrag og ikke for at øge festivalens indtjening. 

Færre hænder

Flere foreninger har også oplevet problemer med at skaffe frivillige, efter at festivalen i 2012 valgte at hæve antallet af arbejdstimer fra 24 til 32. 

Hos KFUM's Boldklub Roskilde, der tidligere drev to madboder på festivalen, har man i år valgt at halvere antallet af frivillige fra 700 til 350 og lukke den ene bod helt. 

Her peger man på den øgede arbejdsmængde som en del af forklaringen. 

- Vi kan godt mærke, at det er meget voldsomt for vores frivillige at bruge noget, der ligner en hel arbejdsuge på festivalen. Nogle bliver måske nødt til at tage fri fra arbejde for at være med, og så kan det blive for meget, siger Jan Themsen, festivalansvarlig for Roskilde KFUM. 

Fakta om Roskilde Festival

Roskilde Festivalen har eksisteret siden 1971, og i år forventes op mod 130.000 betalende gæster og frivillige at deltage på årets festival. 

Festivalens overskud bliver hvert år udloddet til velgørende formål såsom nødhjælp, almennyttige foreninger, og forskellige sociale projekter.

Foreningen bag Roskilde Festival har dog også doneret i alt 32 mio. kr. til Roskilde Festival Højskole, der åbner for elever i januar 2019. 

UDVID

Frivillig eller ulønnet? 

En oversigt over madboder på årets Roskilde Festival viser, at 76 procent bliver drevet af private virksomheder. Til sammenligning lå tallet i 2009 ifølge Berlingske på 46 procent. 

Bag boderne står både mindre erhvervsdrivende og store firmaer som Meyers Madhus og restaurantkæden Madklubben. 

Af festivalens aftale med virksomhederne fremgår det, at de ligesom foreningerne betaler en afgift til festivalen, og at deres ansatte ikke må modtage løn for det arbejde, de udfører. 

I stedet får de frivillige i boderne gratis adgang til festivalen og forplejning.

Roskilde Festival vil hellere arbejde sammen med de kommercielle virksomheder end os.
Henrik Jensen, bestyrelsesmedlem i Roskilde Skiklub

Roskilde Festivals aftale med de private virksomheder har tidligere mødt kritik fra fagforeningerne 3F og HK, der mener, at folk skal have løn, hvis de arbejder for en privat virksomhed. 

Bjarne Ipsen, professor og leder af Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet, kalder festivalens brug af frivillig arbejdskraft i boder ejet af private virksomhed for en "grov forvridning af frivillighedsbegrebet". 

- Der er en verden til forskel på at være frivillig, fordi man brænder for at få en festival op og stå, eller fordi man vil støtte en forening, og så arbejde for en privat virksomhed mod at få gratis adgang til en koncert eller lignende, siger Bjarne Ipsen til Avisen.dk

- Det sidste er i mine øjne ren og skær ulønnet arbejde og har ikke noget med frivillighed at gøre, tilføjer han. 

Ingen vej udenom 

Ifølge Johannes Andersen, lektor ved Aalborg Universitet og forsker i frivillighed og festivalkultur, er det dog usandsynligt, at Roskilde Festival vil tænke mindre med pengepungen i fremtiden.  

- Konkurrencen fra festivaler som Northside og Tinderbox bliver hårdere og hårdere, og derfor kan Roskilde blive tvunget mod et mere og mere kommercielt fokus, hvis den vil overleve, siger Johannes Andersen og fortsætter: 

- Det ser man med de private firmaer, der bliver inviteret ind, og med de mange endags-billetter, der tiltrækker et publikum, som nok går mere op i at se en enkelt fed koncert end i frivillighed og fællesskab, tilføjer han.

Henrik Jensen fra Roskilde Skiklub er enig i, at der er brug for de private virksomheder, hvis festivalen skal være i stand til at holde de over hundrede tusinde festivalgæster mætte og glade. 

- Men festivalen kunne godt gøre mere for foreningsboderne, end de gør i dag. Min mavefornemmelse er dog, at det er festivalen ikke interesseret i. De vil hellere arbejde sammen med de kommercielle virksomheder end os, siger Henrik Jensen.  

Vil helst foreninger

Hos Roskilde Festival er meldingen, at man prioriterer samarbejdet med frivillige foreninger højt.

- Hvis vi skal have løst en opgave, og der kommer en forening og en privat, vil vi til enhver tid vælge foreningen, hvis de altså kan løse den opgave, der er tale om, siger Lars Orlamundt, kommerciel chef for Roskilde Festival.

- Når det er sagt, så har festivalen i de sidste 15 år oplevet en enorm vækst i antallet af boder og en helt sindssyg udvikling, når det kommer til de madtilbud, som vi kan give vores gæster. Det havde ikke været muligt uden støtte fra de private stadeholdere, tilføjer han.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Millionforretningen Roskilde Festival

Roskilde Festival genererer hvert år millioner af kroner til de foreninger, virksomheder, og organisationer, der har boder på festivalen. 

Overskud pr. år: 

2015: 23,2 mio. kr.
2016: 20,4 mio. kr. 
2017: 19,6 mio. kr. 

Roskilde Festival oplyser til Avisen.dk, at festivalen ikke laver en oversigt over, hvordan overskuddet fordeler sig mellem almennyttige foreninger og private virksomheder. 

Kilde: Roskilde Festival

Krimi

Lige nu:

Børsen i flammer

røg og ild fra bygning
Krimi

Video: Flammerne raser

portræt mand
Krimi

Tiltale: 54-årig strangulerede og stak Hanne With

stor bygning - Børsen
Nyheder

FAKTA: En af Københavns ældste bygninger

portræt mand
Nyheder

Jes Dorph:

Skal vidne i dag

mennesker på balkon
Nyheder

Fødselsdag

bag lukkede døre

Nyheder

Vil have 3,9 milliarder

Indgang til Retten i Svendborg
Krimi

Dømt for organiserede bedragerier mod ældre

Nyheder

Våbenansvarlig på Baldwin-film skal i fængsel

Missiler på nattehimmel
Nyheder

Aktieinvestorer tror ikke situationen i Mellemøsten  eskalerer

Nina Agdal og Logan Paul
Kendte

Dansk supermodel er gravid

Smadrede biler og motorcykel
Nyheder

Alvorlig ulykke lukker hovedvej

Danser omfavnes
Kendte

Dansk stjerne indstiller karrieren

Nyheder

Der er to kandidater til formandsposten i Nye Borgerlige

Prinsesse Benedikte portræt
Kongelige

Benedikte fylder 80:

Sådan skal hun fejres

angreb på præst i kirke
Nyheder

Nyt knivangreb i Sydney:

Fire personer stukket ned

i kirke

Retten i Glostrup
Krimi

Tændstikker på sidevej

ledte til mistænkt

danmark set fra rummet
Helt vildt

Begejstret NASA-forsker: 
Fantastiske billeder af 
Danmark

kvinde smiler
Nyheder

Milliardær-datter dræbt 

personer går ned ad trappe
Nyheder

Skarp kritik for

kræftventetider

sammensat billede af to forskellige personer
Krimi

Efterlyser gerningsmænd

til grov hadforbrydelse

monaco
Kendte

Mangler plads: Holger

Rune på husjagt 

retsbygning set udefra
Krimi

Mand sigtet for voldtægt af toårig 

humas
Krimi

Kørte stjålet Fiat 500

ind i Apple-butik 

kro med dannebrog
Mad og drikke

Historisk kro solgt

til genboen 

cyklist i regnvejr
Nyheder

Forårsvarmen holder

sig væk

kager
Kongelige

Dronningens fødselsdag

går i kage 

tv2 logo på bygning
Nyheder

TV 2 News kører igen

politi foran retsbygning
Krimi

Danmark vil kradse penge ind i London 

blomster ved indkøbscenter
Nyheder

Politi: Gerningsmand

gik efter kvinder

Kong Frederik sidder i en stol.
Kongelige

Brænder Frederik af

Bag kameraet på "Badehotellet".
Film og TV

Krise på Badehotellet

måtte lave nødplan

Folk i vandet på en strand
Nyheder

Her skal du

IKKE bade

På banen
Sport

Antonsen

vinder EM

Siden af en politibil
Krimi

Knallertkører dræbt i

sammenstød med bil

Hr. Weyse og fru Helene på stranden
Film og TV

Afsløring: Her er

Badehotellets afløser

Siamesiske tvillinger vokses sammet i hovedet.
Helt vildt

Verdens ældste

siamesiske tvillinger

er døde

Nyheder

Vil jagte terrorister

og spioner med

kunstig intelligens

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier

køber nyt hus

Politibil set fra siden.
Krimi

Eftersøgt mand fundet

tilfældigt af politiet

Mand og kvinde
Kendte

Christian Kjærs arvekaos:

Nu taler Susan Astani ud 

Mand og kvinde
Nyheder

Vil giftes i Danmark

portræt mand
Kendte

Troels Trier: Sidste

farvel til Rebecca

fodboldpublikum
Nyheder

Efter blodprop:

Stjerne kan tale igen

mand med nøgen overkrop
Nyheder

Københavnere dropper

strip før brylluppet

Nyheder

Danske virksomheder 

vil gerne undgå Kina

gren i sollys
Nyheder

DMI:

Søndag med sol og kulde

portræt mand
Nyheder

Lars Løkke:

Fordømmer angrebet 

bombeglimt i mørke
Nyheder

Iran har angrebet Israel

mænd omkrong bord
Nyheder

OVERBLIK: Internationale reaktioner på Irans angreb

en ung viser et lille smil
Kongelige

Millioner øremærkes

til kronprins Christian

en kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Annette Heick

scorer stor rolle

Nyheder

Muligt angreb:

Israel lukker skoler

Pengesedler og mønter
Nyheder

Fik du penge tilbage?
Men huskede du dette?

en konge
Kongelige

Kong Charles i chok: 
- Det er meningsløst

en tennisspiller i aktion
Sport

Clara Tauson: 
- Det er faktisk ret vildt

en familie stillet op til fotografering
Kendte

Christian Kjær-udtalelse om arv får ikke 
TV 2 til at reagere

Nyheder

Advarer danskere: Risiko for angreb tre steder

mand poserer
Kendte

Erik Brandts datter:

Han ville dø  

mand taler
Nyheder

Afviser

statsminister-snak

billede af politibil
Krimi

31-årig fængslet for i fuld tilstand at have påkørt 16-årig

politibiler ved hus
Krimi

En person fundet død

- to hunde skudt 

mand vinker fra scene
Nyheder

Vanopslagh: Lad dog være 

BRUGTE BILER TIL SALG
Helt vildt

Vandt en million og

købte brugt bil:

Man er vel nordjyde 

væltet bus
Krimi

Buschauffør i kritisk tilstand 

bus i brand
Krimi

Voldsom brand i bus

politimand i sydney australien
Nyheder

Mand dræber seks

indkøbscenter

kvinde på scene
Kendte

Samantha Fox i retten

efter flybrandert 

pengeautomat
Krimi

Hjemmerøvere tvang

mænd ned til

hæveautomat 

øde landevej
Krimi

Sigtes for vanvidskørsel:

Påkørte 16-årig dreng

mand taler
Nyheder

Donald Trump vil vidne

om tys-tys-penge til

pornostjerne

Væltet bus med smadret forrude
Krimi

Bus væltet på Sjælland:

Mindst tre kvæstede

Holger Rune på tennisbanen
Sport

Rune taber for anden gang på få timer

Panda spiser bambus
Dyreliv

Se video:

Nu forsøger pandaerne

i Zoo igen at parre sig

Man og kvinde på den røde løber
Kendte

Dansk filmstjerne er blevet mor

Sport

Holger Rune færdig i Monte Carlo

pandaer i zoo
Dyreliv

Sådan gik

pandaparringen

Badegæster på strand
Nyheder

Druknede for øjnene af konen

Mand på pressemøde
Nyheder

Her skal bygges nyt, stort fængsel