Forbrugerråd: Pensionister i "vanvittig" klemme tvunget til at flytte
- Mange vil gerne blive boende i deres ejerboliger, og det skal være op til den enkelte at bestemme. Det kan ikke passe, at man er tvunget til at flytte, bare fordi man bliver ældre, siger Morten Bruun Pedersen til DR Østjylland. Foto: Forbrugerrådet Tænk
Seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk kalder det uretfærdigt, at en del pensionisthusejere kommer i klemme.

Flere ældre får nej til at låne penge i deres eget hus, fordi deres nuværende indkomst er for lille.

Det var den også den besked, 69-årige Andrew John Huddleston fra Aarhus fik, da han og hans kone fik afslag fra tre forskellige realkreditinstitutter.

- Vi har hele tiden regnet med, at vi kunne bruge vores friværdi i huset til at forsørge vores alderdom, når vi blev gamle. Det kan desværre ikke lade sig gøre i øjeblikket, og mange af vores venner og bekendte er i samme situation, siger Andrew John Huddleston til DR Østjylland.

Deres hus i det centrale Aarhus har en friværdi på mindst tre millioner kroner, og som pensionister vil de gerne have lidt flere penge i hænderne gennem et såkaldt nedsparingslån, da de ikke har andre pensionsopsparinger. Men det kan ikke lade sig gøre.

- Kreditforeningerne vil absolut ikke låne os penge, fordi vi ikke har indtægter nok, og det er frustrerende. Jeg kommer fra England, og der er det lige omvendt. De tigger ældre mennesker om at blive boende i eget hus, og finansiere deres terminsbetalinger ved at spise mursten, siger Andrew John Huddleston til DR Østjylland.

Seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk kalder det uretfærdigt, at en del pensionisthusejere kommer i klemme.

- De her regler er for firkantede, og realkreditinstitutterne administrerer dem også alt for firkantet, siger han.

Forbrugerrådet Tænk mener, at det er vanvittigt, at pensionister er tvunget til at flytte for at få fat i deres friværdi.

- Mange vil gerne blive boende i deres ejerboliger, og det skal være op til den enkelte at bestemme. Det kan ikke passe, at man er tvunget til at flytte, bare fordi man bliver ældre, siger Morten Bruun Pedersen til DR Østjylland.

Forbrugerrådet Tænk vil nu gå videre med sagen politisk, og Morten Bruun Pedersen tror på bedre forhold for ældre husejere fremover.

- I første omgang må vi råbe politikerne op og få dem til at kigge på reglerne. Der er rigtig mange partier, der har et godt blik til de ældre, og derfor gerne vil gøre noget ved det. Det er jeg sikker på, siger Morten Bruun Pedersen til DR Østjylland.

Afdelingsdirektør i Jyske Bank Privat Aarhus, Anni Lorentzen, kender ikke den konkrete sag, men hun bekræfter, at nogle pensionister har fået dårligere muligheder for at spise deres mursten op gennem lån i friværdien.

- Det er blevet sværere i dag, og det er en udledning af finanskrisen. Der er kommet nogle reguleringer, som vi skal henholde os til i forhold til at understøtte den her forsigtighed, som vi er blevet manet til at skulle udvise i forbindelse med finanskrisen, siger Anni Lorentzen til DR Østjylland.