Folk skal fortsat tage blodtryksmedicin trods uvished

En person får taget sit blodtryk. Hjerteforeningen forsøger at berolige folk med forhøjet blodtryk, så de fortsat tager deres medicin. - Det er livsvigtig medicin. Derfor er det vigtigt, at de bliver ved med at tage den, siger Gunnar Gislason. (Arkivfoto). (Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix)

Der er ikke påvist negativ sammenhæng mellem corona og blodtryksmedicin. Brug for mere viden, mener forening.

De omkring 800.000 borgere i Danmark, som tager medicin mod forhøjet blodtryk, skal fortsætte med at tage de blodtrykssænkende midler som vanligt.

Det understreger Hjerteforeningen, efter at der har været forlydender om, at nogle typer blodtrykssænkende medicin kan forværre smitte med coronavirus.

- Indtil videre ved vi ikke noget om nogen særlig sammenhæng mellem blodtryksmedicin, og hvordan det går patienter smittet med coronavirus. Der kan være sammenhæng. Men vi ved det ikke ud fra de data, vi har.

- Vi anbefaler derfor patienter til at fortsætte med at tage deres blodtryksmedicin uændret, indtil vi har nærmere analyser på de enkelte typer medicin, siger Gunnar Gislason, professor og forskningschef i Hjerteforeningen.

Der er ifølge professoren ingen beviser for, at der skulle være en sammenhæng.

De studier, der har beskæftiget sig med en mulig sammenhæng, har arbejdet med hypoteser til fremtidige studier, fortæller Gunnar Gislason.

Det er imidlertid afgørende, at der snarest kommer studier om coronavirussets påvirkning af blandt andet personer med forhøjet blodtryk, lyder det.

- De er i risikogruppen. Vi ved fra den data, der er kommet fra Kina og Italien, at patienter med blandt andet forhøjet blodtryk, sukkersyge og underliggende hjertesygdomme er dem, som bliver hårdest ramt af coronavirus.

- Derfor er det vigtigt, at vi får flere informationer om den gruppe patienter, siger Gunnar Gislason.

Men ifølge Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, er man ikke i risikogruppe, hvis man har et velbehandlet blodtryk. Det sagde han fredag på et pressemøde.

- Sådan noget som isoleret velbehandlet blodtryk er ikke i sig selv en risikogruppe. Det vil det ikke være.

- Men ureguleret forhøjet blodtryk og andre risikofaktorer sammen vil kunne være det, lød det fra Søren Brostrøm og tilføjede i den forbindelse:

- Hvis man er i tvivl, og man tilhører en risikogruppe, så snak med den praktiserende læge, der har ansvar for din behandling.

Hjerteforeningen forsøger at berolige folk med forhøjet blodtryk, så de fortsat tager deres medicin.

- Det er livsvigtig medicin. Derfor er det vigtigt, at de bliver ved med at tage den, siger Gunnar Gislason.

Generelt modtager Hjerteforeningen i disse dage mange spørgsmål fra borgere om coronavirus. Derfor har foreningen oprettet en hjemmeside, hvor vigtig viden om coronavirus for hjertepatienter bliver samlet.

/ritzau/