Første klasse på fly pisser os af: Kan du gætte hvorfor?

Første klasse på et fly gør os rasende - især hvis vi selv skal gå igennem den luksuriøse afdeling for at komme hen til vores egen sølle sæde. Det skyldes, at vi hader at blive konfronteret med klasseforskel. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

De fleste forbinder nok en flyvetur på første klasse med afslapning, luksus og velbehag. Men faktisk viser forskning, at første klasse på fly har en anden effekt: Den gør os aggressive.

Der findes flere slags tumult på et fly. Der er den slags, som skyldes vejr, vind og lufthuller - og så er der den slags, som flypassagerne selv forårsager, skriver sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

Der er markant større sandsynlighed for sidstnævnte, hvis passagerne er gået ombord på et fly med første klasses sæder i front.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor skal den sorte boks sidde i flyet?

På fly med en første klasse er risikoen for vredes- eller følelsesudbrud blandt passagerne på økonomiklassen fire gange større end på fly uden, viser et nyt studie.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Den aggressive opførsel er desuden 12 gang mere sandsynlig blandt første klasse-passagerne og mere end dobbelt så forventelig blandt dem på økonomiklasse, hvis passagerne boarder forrest på flyet og bliver sat til at gå gennem første klasses området sammen, viser studiet ifølge sciencemag.org.

Læs også på Videnskab.dk: Kontroversielt studie: Klimaforandringer giver modvind og hæver flypriser

Første klasse blev indført på passagerfly i slutningen af 1970'erne, og siden er antallet af aggressive udbrud i de højere luftlag steget stødt.

Flyene er en slags miniudgaver af samfundet, hvor tydelige klasseforskelle ofte forårsager social uro, argumenterer forskerne bag det nye studie, skriver Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor bliver jeg træt af frisk luft?

Forskere udvikler sød yoghurt uden tilsat sukker

Kan jeg bruge matematik til at vinde i Lotto?