Fødevarestyrelsens rejsehold har haft travlt med at besøge jyske pizzeriaer i de seneste par dage og teste for hestekød, efter at et jysk slagteri er kommet i søgelyset for at blande hest i hakket oksekød.
Rejseholdet har besøgt 14 spisesteder og udtaget 23 prøver af hakket kød, som formodes at være købt hos det jyske slagteri.
- Nu venter vi på analyseresultatet for at se, hvad der er i kødet, og så tager vi stilling til, om der er nogle af virksomhederne, der skal have en eller anden form for sanktion, siger Michael Rosenmark, leder af Fødevarestyrelsens Rejsehold.
Slagteriets mistænkte kød er typisk blevet solgt til pizzeriaer. Her har Fødevarestyrelsens rejsehold også kigget grundigt på menukort - for det kan blive afgørende for sagen, om pizzaen bliver solgt som "pizza med oksekød" eller blot "pizza med kødsovs."
- Hvis det er blevet videresolgt som "pizza med kødsovs", så er det jo ikke helt forkert.
- Men som kritisk forbruger bør man måske studse over udefinerbare betegnelser som "kødsovs" og "kødstrimler", for der er jo også kød på en hest og mange andre dyr. Så kan man i hvert fald spørge, hvad det er for en slags kød, siger Michael Rosenmark.
Det er det lille slagteri H.S. Slagteri i Skanderborg, også kendt som Hårby Slagtehus, som Fødevarestyrelsen mistænker for at have blandet hestekød op i hakket oksekød.
Fødevarestyrelsen har på baggrund af mistanken udtaget vareprøver fra slagteriet og altså også en række kunder.
Det er ikke i sig selv ulovligt at blande heste- og oksekød, hvis blot kunder og slutforbrugeren i pizzeriaet får klar besked om, hvad de køber.
Ifølge slagteriet er de restauranter, som er kunder i slagteriet, orienteret om, at firmaets "pizzakød" både indeholder hest og okse.
- Men de steder, hvor man erkendte at have købt kød fra slagteriet, lyder det, at de forventede, at det var oksekød. De siger, at de ikke vidste, at der var andet end oksekød i, siger Michael Rosenmark.
Han siger, at det kan ende med en politianmeldelse, hvis det fortsat er uklart, hvem der har vidst hvad.
- Vi er der, hvor vi tænker, at der i hvert fald er nogle slutforbrugere, der er blevet snydt, siger Michael Rosenmark.
Prøveresultatet ventes i løbet af denne uge eller i begyndelsen af næste uge.
Fødevarestyrelsens Rejsehold har haft særligt fokus på sammenblandet kød efter skandalen om hestekød i okselasagne og flere andre færdigretter, som er havnet i europæiske og danske frysediske.
/ritzau/