FOA og Kristelige bag overenskomst-gennembrud: Omsorgsdage til alle

Ny overenskomst for ansatte i den private ældrepleje sikrer omsorgsdage til alle - ikke kun til børnefamilier. (Foto: Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix/arkiv)

Ny overenskomst for ansatte i den private ældrepleje sikrer omsorgsdage til alle - ikke kun til børnefamilier.

Ansatte i den private ældrepleje kan glæde sig til tre ekstra fridage om året. En ny overenskomst indgået mellem fagforbundet FOA og KA Pleje, der er søsterorganisation til Kristelig Arbejdsgiverforening, sikrer omsorgsdage til alle sosu-folk. Ikke kun til børnefamilier.

Formanden for FOA, Dennis Kristensen, betragter aftalen, der omfatter godt 1.000 ansatte i den private ældrepleje, som et gennembrud:

- Den stiller børnefamilier bedre, og den sikrer en rettighed for alle. Vi har tidligere talt om omsorgsdage til børnefamilier og om seniorfridage, men hvad så, når børnene er flyttet hjemmefra, før man når senioralderen? Vi synes, at det er rigtig interessant med de tre dage, som kommer alle til gode, siger Dennis Kristensen.

Den nye overenskomst følger de økonomiske rammer på knap syv procent, som har været gældende for alle forårets forlig på det private arbejdsmarked. En andel af pengene går til at sikre de tre årlige omsorgsdage. Medarbejdere med børn under 14 år, har ret til yderligere en omsorgsdag. Til sammenligning sikrer den store overenskomst på det kommunale område kun to omsorgsdage - og kun til børnefamilierne.

I KA Pleje siger direktør Karsten Høgild, at der er brug for særlige initiativer i ældreplejen for at fastholde medarbejderne: 

- Vi er klar over, at sosu-området er benhårdt at arbejde i. Vi vil gerne sende et signal om social ansvarlighed ved at fokusere på trivsel og det psykiske arbejdsmiljø. I en travl hverdag kan det være svært at få det hele til at hænge sammen, men med den nye aftale er det muligt at tage en omsorgsdag, når der er brug for det, siger Karsten Høgild, der også lægger vægt på, at overenskomsten giver en ekstra lønstigning til uddannede social- og sundhedsassistenter. 

- Det understreger, at det kan betale sig at tage en uddannelse, siger han.

FOA og KA Pleje indgik for første gang overenskomst i 2004, umiddelbart efter at fritvalgsordningen i ældreplejen var blevet introduceret. Dengang var der en del murren i krogene over, at et medlem af LO-fagbevægelsen gik arm i arm med en del af Kristelig Arbejdsgiverforening.

- Der var delte meninger hos os selv og i LO. Nogen mente ikke, at det var verdens bedste idé at have relationer til de kristelige overhovedet. Men KA Pleje er den største arbejdsgiverforening inden for den private ældrepleje, og at sige nej til dem vil efter min mening være som at skyde sig selv i foden, siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Parløbet mellem FOA og KA Pleje kom i stand, da arbejdsgiverforeningen ikke kunne blive enige med den umiddelbart logiske part, Kristelig Fagbevægelse. Det er Karsten Høgilds oplevelse, at samarbejdet med FOA skrattede i nogens ører. Især i begyndelsen.

- Vi er ikke stuerene i de andre LO-forbund, men med overenskomsterne siden 2004 har vi vist, at vi kan noget, siger Karsten Høgild.

Ifølge FOA-formand Dennis Kristensen vil den nye overenskomst blive brugt som afsæt for forhandlingerne om de store offentlige overenskomster, der skal fornys i 2018.

- Det er oplagt at rejse kravet om omsorgsdage til alle, siger Dennis Kristensen.