Administration 

FOA-formænd: Politikere lader sig trække rundt ved næsen

Slagsmålet i det danske sundhedsvæsen om værdien af forskellige faggruppers uddannelser og erfaring handler ikke kun om sygeplejeledelser, der systematisk skubber social- og sundhedsassistenter til side eller helt ud af institutionerne. Det handler om noget langt mere grundlæggende. Om noget langt mere ubehageligt. Noget, der burde få kommunale og regionale politikere op af stolene i raketfart.

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

TJEK SELV DETTE CITAT fra en udvidet udgave af et debatindlæg fra en tidligere sygeplejerske studerende i Berlingske:

”Derudover har jeg sammen med en sal fuld af medstuderende været til foredrag med en feltsygeplejerske i auditoriet på mit uddannelsessted, som gentagne gange grinende og jokende nedgjorde assistenter ved blandt andet at sige "stol aldrig på en sosu-assistent" og "de satans assistenter ved jo ikke bedre", "en assistent aner jo ikke, hvad faglige udtryk betyder", samt det, der var værre.”

Den tidligere sygeplejerskestuderende Anja Halsson oplevede både på studiet at blive undervist i diskrimination, men så også diskriminationen praktiseret i den del af uddannelsen, hvor hun var ude på sundhedsvæsenets arbejdspladser:

”Ude på landets arbejdspladser bliver assistenterne i stigende grad frataget deres arbejdsopgaver og ansvar. En assistent med 20 års erfaring skal blandt andet ydmygt bede en ung nyuddannet sygeplejerske om at godkende, at hun ringer til en forvagt for at hjælpe en patient, også i en tilspidset akutsituation, som kan få alvorlige konsekvenser for patienten ved den ekstra administrationstid. Assistenter med stor erfaring og faglig ekspertise i psykiatrien mister retten til at udlevere medicin, da opgaven bliver overdraget til en sygeplejerske til trods for, at assistenten er bedre uddannet i psykofarmaka.”

Den verden, Anja Hallsson beskriver, kender FOA alt for godt.

VI HAR I ÅREVIS måtte kæmpe både lokalt og centralt mod de systematiske kampagner for at miskreditere social- og sundhedsassistenternes faglige kompetencer. Mod fratagelsen fra den ene dag til den anden af ansvarsområder, som de er uddannet til at varetage, og mod stillingsnedlæggelser for at skabe plads til endnu flere sygeplejersker.

Mens alle verdens problemer – måske klimaet og sult undtaget – angiveligt kan løses med endnu en specialuddannelse til sygeplejersker, så er social- og sundhedsassistenternes uddannelse bred og rettet mod både ældreplejen, det somatiske sygehusvæsen og psykiatrien.

Uddannelsens længde er 3 år, 9 måneder og 3 uger og kombinerer teori og praktik med et mål om at skabe medarbejdere, som har forudsætningerne for at se hele patienten eller borgeren og se helheden i den indsats, der iværksættes. Og social- og sundhedsassistenterne er ligesom andet centralt placeret sundhedspersonale autoriseret af Sundhedsstyrelsen med et selvstændigt ansvar for eget arbejde overfor Patientombuddet.

Uddannelsen er netop revideret med udgangspunkt i opgaver, der er omfattet af Sundhedsloven, og som i stigende omfang skal varetages af kommunerne. Det gælder opgaver som smertelindring, sundhedsfremme og forebyggelse, tidlig opsporing, faglig refleksion og observation, koordinering om teamledelse.

Dertil kommer social- og sundhedsassistenternes kompetencer på medicinområdet.

DET ER ABSURD, at politikerne tillader sygeplejefaglige ledelser m.fl. at fratage faggruppen medicin-opgaver, som de er uddannet til, og som nu ovenikøbet er eksamensbelagte fag i uddannelsen. Det skal man være en leder, der praktiserer fagpolitik i egen faggruppes interesse, eller en kommunal eller regional politisk slapsvans for at acceptere.

Anja Hallsson beskriver I sit debatindlæg en uhyggelig kultur, som hun har set blive bygget op på sygeplejerskeuddannelsen.

Endnu mere uhyggelige er de argumenter, som Dansk Sygeplejeråd fra tid til anden kaster på banen for at devaluere social- og sundhedsuddannelsen.

Argumenter, som gør social- og sundhedsassistenter til en direkte risiko for patienter i sygehusvæsenet. Argumenter, som påstår, at dødeligheden blandt patienterne stiger, hvis patienterne møder en erfaren social- og sundhedsassistent i stedet for en nyuddannet sygeplejerske.

UMIDDELBART LYDER DET som en rigtig dårlig diskriminations-vittighed. Men det er ikke desto mindre den slags argumenter, som DSR i forskellige indpakninger præsenterer beslutningstagere og offentlighed for.

Tidligere var det amerikansk forskning, nu er det europæisk forskning, der angiveligt skulle dokumentere, at dødeligheden på sygehusafdelinger falder i takt med, at antallet af sygeplejersker skrues op på bekostning af social- og sundhedsassistenter.

Men det er simpelthen en uhæderlig udlægning af forskningsresulater.

Den seneste forskning, DSR tager udgangspunkt i, forholder sig slet ikke til de øvrige sundheds- og plejegrupper – eksempelvis læger eller det, der i andre lande betegnes som ”nurse assistens”.

Prøv lige at tænke tanken, hvis forskningen blev brugt til at sige, at dødeligheden på hospitalsafdelinger falder, hvis læger udskiftes med sygeplejersker? Det ville alligevel være for flippet, ikke?

Og så tager forskningen iøvrigt forbehold for, om der overhovedet er sammenhæng mellem den faggruppe, eller de faggrupper, som patienter har mødt under behandlingen, og dødeligheden, fordi forskerne ikke har kunnet koble det konkrete plejepersonale med de konkrete patienter.

MAN SKAL MED ANDRE ORD læse forskningen, som fanden læser Bibelen, for at nå frem til den konklusion, at social- og sundhedsassistenter ikke på lige fod med sygeplejersker medvirker til at redde liv i sygehusvæsenet. Til gengæld er det indlysende at for lidt personale kan øge dødeligheden, ligesom tilstrækkeligt personale kan øge overlevelsen.

Gør politikerne så noget ved diskriminationen mod og jagten på social- og sundhedsassistenterne?

Endnu ikke med enkelte positive undtagelser.

Og vi vil her op til kommune- og regionsvalget opleve politikere, der sætter den kommunale ældrepleje og det regionale sygehusvæsen i centrum. Og ikke mindst vil de kommunale politikere kvittere for vælgernes prioritering af ældreplejen som det vigtigste valgtema med flotte ord om de ansattes og især social- og sundhedsassistenternes indsats.

Men vi har for længst passeret det stadie, hvor politikeres pæne ord ændrer på diskriminationen af en hel faggruppes indsats i ældreplejen og sundhedsvæsenet.

Social- og sundhedsassistenternes fremtid sikres først den dag, politikerne beslutter sig til at sætte sig i førersædet og tage rattet ud af hånden på de, der i dag driver fagpolitik I stedet for faglig ledelse.

Det kræver politikere med stort P og med hår på brystet.

Den slags politikere, der prioriterer ældre og patienter før fagpolitik og som ikke lader sig trække rundt ved næsen.

Den slags har vi desværre endnu til gode at møde.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse

Billede af Søren Brostrøm
Corona

Danmark er længst i EU

med udrulning af coronavaccine

Billede af Inger Støjberg
Nyheder

Støjberg skal i rigsretten

Inger Støjberg under en paraply
Nyheder

Støjberg:

Jeg får ondt i maven og bliver trist

En gul Megane RS i skoven
Biler

FDM:

Vent med at købe bil

Soldater sover i en stor marmorsal
Nyheder

USA's hjemmeværn

har indtaget Capitol Hill

En Range Rover tildækket af sne
Biler

Pas på:

Store bøder til

snedækkede biler

Cecilie Beck portræt
Film og TV

Cecilie Beck scorer nyt job

Lars Løkke med Inger Støjberg i baggrunden
Nyheder

Nej til rigsretssag:

Løkke freder Støjberg

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Nyheder

Restriktioner forlænges tre uger

Kvinder fører naziklædt abe rundt i manegen
Helt vildt

Russisk nazi-abe efterforskes

Tomme bure på minkfarm
Corona

Nu udbetales penge til minkavlerne

Bruce Willis går rundt på apotek
Kendte

Willis i modvind

Istedgade ved aftentide
Nyheder

Masser af ulovlige bordeller i København

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Mette F: Klart behov

for at forlænge

restriktioner

Capitol Hill i tusmørke
Nyheder

Historisk dag i USA:

Trump for rigsret

for anden gang

bus holder ved stoppested
Corona

Slut med kontanter

i bussen

politiafspærring med politibil i baggrunden
Krimi

Død person fundet

i skovområde

mcdonalds skilt
Mad og drikke

Michelin-kok laver

McDonalds-burger 

- med bearnaise

Alex Vanoplsagh fra Liberal Alliancen i hvid skjorte og mørkt slips
Nyheder

Toppolitiker ramt af stress 

Nyheder

Folketinget lukker ned 

kvinde i grønt tøj smiler til kameraet
Krimi

Stod bag grufuldt drab:

Nu er hun henrettet

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

tog holder stille på jernbane efter ulykke
Krimi

Person død

- ramt af tog 

computerskærm med siden åbnet på youtube
Nyheder

YouTube udelukker

Trump 

kongepaladset i spanien i frostvejr
Nyheder

Minus 25 grader

- i Spanien

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

mand på løbehjul kører i indkøbsgade
Nyheder

Forlænger byttefrist

for julegaver

En hvalp i sneen
Dyreliv

Husk at lufte hunden ordentligt

i de kolde måneder

Portræt af Magnus Heunicke
Nyheder

Kontakttal på 0,9

er stadig alt for højt

En langbenet flot dame på gulvet
Kendte

Kim Kardashian:

Sexet alenemor

En computerskærm viser e-mærket
Livsstil

Sådan handler

du januarudsalg sikkert

på nettet  

billede af Morten Østergaard
Kendte

Morten Østergaard

mister endnu en titel

Sammenkopieret billede af Beverlyhills 90210 og John Reilly  med datteren Caitlin Reilly
Kendte

Serie-veteran er død - spillede med i Beverly Hills 90210, Dollars og Dallas

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

Donald Trump ses afbilledet på siden af varevogn
Nyheder

Twitter får tærsk

efter Trump-lukning

billede af Donald Trump som ser utilfreds ud
Nyheder

Trump tager
ansvar

for optøjer

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

billede af en kontorstol
Livsstil

Har du haft svært ved at finde, det du søgte?

folk til festival
Corona

Presser på for

vaccinepas 

den amerikanske kongres med flaget på halv
Nyheder

FBI advarer om

væbnet oprør 

Katrine Muff sidder og Johannes Langkilde står ved piano akkesæt
Underholdning

De afløser Faber

og Steffensen

tennisspiller server
Helt vildt

Får positivt corona-svar

midt i tenniskamp 

Nyheder

Demokrater vil have

Trump for rigsret

folk fra redningstjeneste arbejder ved flyvrag
Krimi

Flyulykke kostede tre liv:

Derfor gik det galt

melania trump står mellem to amerikanske flag
Nyheder

Melania Trump:

Jeg er skuffet

og nedslået