Administration 

FOA-formænd: Kommunerne har som Titanic kurs direkte mod isbjerget

(Foto: Foto: Avisen.dk )

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

LANDETS KOMMUNER HAR som Titanic sat kurs direkte mod isbjerget. Kommunerne ved det godt, og de snakker om det. Snakker meget endda. Men der er tilsyneladende ingen, der griber roret og ændrer kursen, før katastrofen for alvor sætter ind.

Og isbjerget? Ja, det er risikoen for i fremtiden ikke at kunne at yde værdig og kvalificeret omsorg, pleje og hjælp til kommunernes største velfærdsområde – ældreplejen. Og risikoen for ikke at kunne skaffe kvalificeret personale til det såkaldte nære sundhedsvæsen, som er under opbygning i kommunerne.

KOMMUNERNE MANGLER SOSU-personale i stor stil. Alle landsdele har problemer med at skaffe tilstrækkeligt mange ansatte. Det er især ældreplejen, men også de nye opgaver, som flytter sig fra et regionalt sygehusvæsen under forandring over til kommunerne, der rammes af manglen på social- og sundhedshjælpere og -assistenter. Både her og nu, og i stigende omfang i de kommende år.

MANGLEN PÅ SOSU'ER HAR ikke ramt kommunerne som et lyn fra en klar himmel. Tegnene i sol og måne har tværtimod været tydelige og advarslerne har været mange. Ikke mindst fra FOA og SOSU-skolerne. Og det er heller ikke et stort uhåndgribeligt og uhåndterbart trehovedet uhyre, der er dukket op ud af det blå.

Det handler om noget så enkelt, som at tælle cpr.numre. Både de nuværende ansattes og kommunernes nuværende borgeres. Og op at slå efter i statistikkerne over den lave søgning til SOSU-uddannelserne, det store frafald på SOSU-skolerne, de nuværende ansattes høje gennemsnitsalder og lave alder ved tilbagetrækning, den toethalv gange højere førtidspensionering end for resten af befolkningen og den stigende flugt fra faget.

OG DERNÆST HOLDE DISSE fakta op mod det stærkt voksende antal ældre i befolkningen, der lever længere, og de nye opgaver, som overtages fra sygehusvæsenet.
Det er ikke raketvidenskab. Regnestykket kan i en snæver vending klares uden komplicerede finansministerielle regneark.

Blyant og pair er rigeligt til at give et tydeligt fingerpeg om, hvilken katastrofal situation de ældre og de syge, der er afhængige af kommunernes indsat, vil blive bragt i indenfor uhyggelig kort tid.

TALLENE TALER DERES tydelige sprog.

Omkring 20.000 eller næsten hver tredje SOSU’er i kommunerne vil gå på pension frem mod 2026. Hertil kommer, at knap 6 % af de 40-60 årige SOSU’er i de seneste år har forladt faget for at gå på førtidspension eller skifte til et mindre belastende fag.
Samtidig vil vi i samme periode efter prognoserne få 209.077 flere borgere på 65 år og derover. Af dem vil 121.641 være 80 år eller mere.

For gruppen på 80 år eller derover vil der frem til 2026 være tale om en stigning på ikke mindre end 50 %. Den aldersgruppes vækst vil naturligvis udgøre en ganske betydelig udfordring for den kommunale ældrepleje og sundhedsindsats. Og oven i den udfordring vil følge den stærkt stigende demensudfordring. Tilsammen vil udfordringerne stille mega-store krav til kommunernes evne til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Og endelig skal kommunerne skaffe sig kvalificeret arbejdskraft til de opgaver, som følger af kortere liggetid i sygehusvæsenet, genoptræning, behandling af eksempelvis kronisk syge uden for sygehusene og forebyggelse af sygehusindlæggelser og genindlæggelser.

KOMMUNERNE ER SÅ SMÅT
ved at vågne op. Vi skal ikke længere høre på kommunale udsagn om, at social- og sundhedshjælpere ikke har nogen fremtid i den ene eller den anden kommune. Nød lærer tydeligvis nøgen borgmester, at manglende reaktioner på stillingsopslag må føre til anerkendelse af social- og sundhedshjælpernes kompetencer og berettigelse.

Og KL og FOA har netop udgivet en fælles rapport om rekrutteringsudfordringerne, som klart og tydeligt viser, at kommunerne er på rø... og i de næste år vil får en stadig større del af denne udsatte legemsdel i klaskehøjde.

Men rapporter, analyser og snak løser ikke problemet. Der skal handling til. Og her kniber det. Meget endda.

Antallet af uddannelsespladser bygger på en aftale, som FOA med LO’s hjælp med møje og besvær fik på plads i 2016. Det betød langt fra det antal uddannelsespladser, der er brug for i de kommende år. Forhåbentligt går det bedre næste gang efter KL’s nye erkendelse af problemernes omfang.

MEN DET HASTER. Aftalen om uddannelsespladser udløber næste år. Hvis SOSU-skolerne skal have en reel chance for at oprette det rigtige antal pladser på næste forårs hold og få dem fyldt op, så skal den aftale fornys nu. At det haster med at komme i gang, er endnu ikke gået op for KL, selvom de er ved at få øje på isbjerget forude.

Ved trepartsaftalen i efteråret om voksen-, efter- og videreuddannelse fik KL og FOA med, at en særlig indsats på SOSU-området, der både skal give ufaglærte mulighed for at blive social- og sundhedshjælpere og erfarne social- og sundhedshjælpere med fast tilknytning til området mulighed for at blive social- og sundhedsassistenter. Lad os dog komme i gang med at sætte de skibe i søen hurtigst muligt.

EN DEL AF KOMMUNERNES opvågning er signalet om, at de ved dette års overenskomstfornyelse vil prioritere tiltag, der kan styrke rekrutteringen af især SOSU’er højt.

Der er grunde nok til at daske Martin Damm og Michael Ziegler oven i hovedet for en alt for langsom opvågning, men de skal have ros for at erkende, at der også skal en lang række overenskomstmæssige tiltag til, hvis kommunernes chancer for at skaffe SOSU’er skal øges.

Der er meget, vi kan gøre i fællesskab.

Bedre lønvilkår under uddannelsen, højere startlønninger, reel mulighed for at få flere arbejdstimer, mindre belastende arbejdstider, større indflydelse på eget arbejde og meget mere. Årets overenskomstforhandlinger har stået i stampe, fordi kommunerne har valgt at placere den udsatte legemsdel ovenpå hænderne i forhold til læreres og underviseres arbejdstidsregler.

NU ER DER UDSIGT TIL realitetsforhandlinger på lærerområdet. Så lad os da komme i gang med at gøre det mere attraktivt at blive SOSU’er. Og lad os komme i gang med den nye aftale om uddannelsespladser og udformningen af mulighederne for kompetenceløft for ufaglærte og social- og sundhedshjælpere.

Alternativet til at få fingeren ud og komme i gang, er at sætte sig på hænderne og se en fremtid i møde med personalemangel og ufaglærte i stor stil på et af velfærdens kerneområder.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fem savnes efter

hyttebrand på norsk ø

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før

Ellemann og Støjberg tæt sammen i folketingssalen
Nyheder

Støjberg langer ud

efter Ellemann-Jensen

Inger Støjberg på vej ud af en dør
Nyheder

FAKTA: Størstedelen af rigsretssager

er endt med frifindelse

Billede af Søren Brostrøm
Corona

Danmark er længst i EU

med udrulning af coronavaccine

Billede af Inger Støjberg
Nyheder

Støjberg skal i rigsretten

Inger Støjberg under en paraply
Nyheder

Støjberg:

Jeg får ondt i maven og bliver trist

En gul Megane RS i skoven
Biler

FDM:

Vent med at købe bil

Soldater sover i en stor marmorsal
Nyheder

USA's hjemmeværn

har indtaget Capitol Hill

En Range Rover tildækket af sne
Biler

Pas på:

Store bøder til

snedækkede biler

Cecilie Beck portræt
Film og TV

Cecilie Beck scorer nyt job

Lars Løkke med Inger Støjberg i baggrunden
Nyheder

Nej til rigsretssag:

Løkke freder Støjberg

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Blå blink på taget af bil
Krimi

Is kastet fra motorvejsbro:

Smadrer forrude på bil

Nyheder

Restriktioner forlænges tre uger

Kvinder fører naziklædt abe rundt i manegen
Helt vildt

Russisk nazi-abe efterforskes

Tomme bure på minkfarm
Corona

Nu udbetales penge til minkavlerne

Bruce Willis går rundt på apotek
Kendte

Willis i modvind

Istedgade ved aftentide
Nyheder

Masser af ulovlige bordeller i København

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Mette F: Klart behov

for at forlænge

restriktioner

Capitol Hill i tusmørke
Nyheder

Historisk dag i USA:

Trump for rigsret

for anden gang

bus holder ved stoppested
Corona

Slut med kontanter

i bussen

politiafspærring med politibil i baggrunden
Krimi

Død person fundet

i skovområde

mcdonalds skilt
Mad og drikke

Michelin-kok laver

McDonalds-burger 

- med bearnaise

Alex Vanoplsagh fra Liberal Alliancen i hvid skjorte og mørkt slips
Nyheder

Toppolitiker ramt af stress 

Nyheder

Folketinget lukker ned 

kvinde i grønt tøj smiler til kameraet
Krimi

Stod bag grufuldt drab:

Nu er hun henrettet

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

lottokuponer fra det amerikanske lottospil Mega Millions ligger på bord
Helt vildt

Lottofeberen raser:

Jackpot på 4,5 milliarder

kroner 

tog holder stille på jernbane efter ulykke
Krimi

Person død

- ramt af tog 

computerskærm med siden åbnet på youtube
Nyheder

YouTube udelukker

Trump 

kongepaladset i spanien i frostvejr
Nyheder

Minus 25 grader

- i Spanien

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

Billede af Politikens facade
Krimi

#metoo:

Advarsler delt ud på Politiken 

mand på løbehjul kører i indkøbsgade
Nyheder

Forlænger byttefrist

for julegaver

En hvalp i sneen
Dyreliv

Husk at lufte hunden ordentligt

i de kolde måneder

Portræt af Magnus Heunicke
Nyheder

Kontakttal på 0,9

er stadig alt for højt

En langbenet flot dame på gulvet
Kendte

Kim Kardashian:

Sexet alenemor

En computerskærm viser e-mærket
Livsstil

Sådan handler

du januarudsalg sikkert

på nettet  

billede af Morten Østergaard
Kendte

Morten Østergaard

mister endnu en titel

Sammenkopieret billede af Beverlyhills 90210 og John Reilly  med datteren Caitlin Reilly
Kendte

Serie-veteran er død - spillede med i Beverly Hills 90210, Dollars og Dallas

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

deltagere i hjem til gården
Film og TV

TV 2-dommer

snød med løn

Donald Trump ses afbilledet på siden af varevogn
Nyheder

Twitter får tærsk

efter Trump-lukning

billede af Donald Trump som ser utilfreds ud
Nyheder

Trump tager
ansvar

for optøjer

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

lastbil med vaccinen
Nyheder

Ny vaccine er

landet i Danmark

billede af en kontorstol
Livsstil

Har du haft svært ved at finde, det du søgte?

folk til festival
Corona

Presser på for

vaccinepas