Administration 

FOA-formænd: Husk din arv Thulesen Dahl - ryk kvindefag op på mandeløn

Formanden for Dansk Folkeparti bør følge i sin forgængers fodspor og sørge for, at de offentligt ansatte får mere i løn. Det mener bloggerne fra FOA Karen Stæhr og Dennis Kristensen.

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

I DENNE MÅNED er det 10 år siden, at Dansk Folkepartis daværende formand gik på banen med tanken om, at folketinget ville kunne stille flere penge til rådighed for de offentlige overenskomstforhandlinger uden at bryde med den danske model.

På baggrund af 2007-sommerens strejker og demonstrationer landet over blandt de ansatte i ældreplejen med krav om mere i løn begrundede Pia Kjærsgaard tanken om en ekstra pose penge på denne måde:

”Det er desværre en kendsgerning, at en privat ansat tjener meget mere end en person med samme uddannelse, som er ansat i en region eller kommune. Aktionen fra de social- og sundhedsansatte har sat noget i gang, og jo mere debat, jo større bliver opgaven for både fagforeninger og politikere for at løse det her”.

Pia Kjærsgaards tanke om den ekstra pose penge til overenkomstforhandlingerne bredte sig ret hurtigt til en række andre partier, og Dansk Folkeparti satte tal og formål på sit forslag. Fem milliarder kr. til et såkaldt omsorgstillæg, der især skulle komme de ”lavestlønnede i den offentlige sektor inden for pleje- og omsorgssektoren til gavn.”

De ansatte i ældreplejen var netop gået i strejke og på gaden for at opnå den ekstra lønstigning, som kunne medvirkende til eller være begyndelsen til en opretning af de helt skæve lønforhold mellem arbejdet med pleje og omsorg og arbejdet med døde ting.

Og derfor satte Pia Kjærsgaard fingeren netop på det ømme punkt med sin melding om at ville forsøge at skaffe ekstra penge til at medvirke til hæve de lave lønninger i de kvindefag, der står for pleje og omsorg.

FOR DET ØMME PUNKT handler netop om den skæve kønsfordeling på det danske arbejdsmarked, hvor kvinder typisk arbejder med mennesker i den offentlige sektor, mens mænd typisk arbejder med maskiner, håndværk og IT i den private sektor.

Uligelønnen mellem kønnene er indiskutabel.

Arbejde med eksempelvis sammenlignelig belastning, ansvar og kompetencekrav aflønnes forskelligt, og det er de typiske kvindefag, der hver gang taber, når mandefag stilles op mod kvindefag.

Eksemplerne er mange og tydelige.

Chaufføren med samme uddannelseslængde som social- og sundhedshjælperen tjener 13 kr. mere i timen.

Vi værdsætter den automekaniker, der plejer vores bil, højere - endda meget højere - end den social- og sundhedsassistent, der plejer vores forældre. Vi betaler faktisk over 40 kr. mere i timen til mekanikeren. Rengøringsassistentens arbejde indenfor på daginstitutionen er mindre værd end specialarbejderens udvendige renholdelse rundt om institutionen.

Kristian Thulesen Dahl – du har arvet en uløst opgave. Pia forsøgte at bidrage til en løsning og fik også sat et muligt bidrag til løsningen på dagsordenen, men resultatet udeblev desværre i den sidste ende.

DER SKAL TRE TING TIL, hvis vi som samfund indenfor en overskuelig fremtid for alvor skal begynde at rykke kvindefagene op på mandeløn.

Folketinget, som jo reelt bestemmer over kommuners og regioners råderum ved overenskomstforhandlingerne skal stille en ekstra pose penge til rådighed for over en årrække at bidrage ekstraordinært til at løfte kvindefagene.

De ansatte i kommuner og regioner skal selv bidrage ved at skævdele de kommende års overenskomstforlig til fordel for de lavtlønnede kvindefag.

Og lovgiverne skal udstyre ligelønsloven med konkrete værktøjer til at måle arbejdsområder og funktioner op mod hinanden, så lovens forbud med lønforskelle mellem arbejde af samme værdi, rent faktisk kan afprøves juridisk i den virkelige verden.

Kristian – hvis du nu træder i Pias fodspor på ligelønsområdet og tager hul på den første forudsætning om en ekstra pose penge over en årrække, så kaster FOA og andre kvindedominerede forbud sig ind i kampen for skævdeling ved forhandlingsbordet med den kommunale arbejdsgivere.

Og så kan vi jo i fællesskab udlodde den tredje opgave med lovændringer, der gør begrebet ”arbejde af samme værdi”anvendeligt, til de partier, som vil uligelønnen til livs.

VI ER GODT KLAR OVER, at det med at skaffe ekstra penge kræver mange diskussioner om, hvorvidt folketinget så blander sig i overenskomstforhandlinger og alt det andet, som Pia måtte igennem for 10 år siden.

Pia var dengang ”overbevist om, at der kan findes en statslig model, som ikke underminerer det danske aftalesystem, hvor de offentlige arbejdsgivere og -tagere forhandler om overenskomsten”. Den opfattelse deler vi.

Og hvis det er nogen trøst, så vil det altså også stille store krav til de kvindedominerede fag at overbevise de øvrige organisationer i kommuner og regioner om, at solidarisk lønpolitik ikke er en smitsom og dødelig diagnose, men derimod et smukt begreb for dét at støtte de, der har behov for en hjælpende hånd.

DET VILLE DA VÆRE SMUKT, hvis vi – lønmodtagere, arbejdsgivere og folketing - kunne tage de første skridt ved overenskomstforhandlingerne i 2018. 10 år efter, at en række kvindefag varslede strejke for at gøre indhug i uligelønnen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet