FOA-Dennis risikerer afbud til egen afsked: "Det er da underligt"
- Det er da underligt ikke at være til stede, men det vigtigste er at holde kadencen oppe ved forhandlingerne her, siger Dennis Kristensen, der risikerer at må melde afbud til sin egen afskedskongres. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix
Onsdag takker FOA-formand Dennis Kristensen af efter 16 år, men måske er han slet ikke tilstede.

Når FOA-formand Dennis Kristensen onsdag forlader sin post efter 16 år, er han måske slet ikke selv tilstede på den ekstraordinære kongres i Odense.

Er de højspændte overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte fortsat i gang i Forligsinstitutionen, må FOA-formanden blive på Sankt Annæ Plads i København. Ifølge forligsmandsloven har forhandlere pligt til at møde op. Forligsmanden afgør også suverænt, hvor længe forhandlerne skal blive i bygningen.   

Dennis Kristensen, der står i spidsen for alle de tilstedeværende LO-forbund i Forligsinstitutionen, har indstillet sig på, at han måske slet ikke kommer til at deltage i sin egen afskedskongres.

FOA forbereder således, at den afgående formand kan holde sin afskedstale i København, som så vises på storskærm i Odense.

- Det er da underligt ikke at være til stede, men det vigtigste er at holde kadencen oppe ved forhandlingerne her, siger Dennis Kristensen, der faldt for FOAs aldersgrænse på 65 år midt i februar.

Allerede forrige år besluttede forbundet imidlertid, at den erfarne formand skulle forhandle den nye overenskomst på det offentlige område i foråret. Derfor blev der sat kryds i kalenderen den 25. april, hvor man forventede, at de nye overenskomster sagtens ville være på plads.

Siden viste sig, at forhandlingerne om løn, retten til betalt spisepause og lærernes arbejdstid trak så længe ud, at der blev varslet strejker og lockout. Og forligsmanden måtte tage over. 

Dennis Kristensen spiller en helt central rolle i de aktuelle forhandlinger og har selv talt om, at det giver et adrenalinkick at være med i det historisk komplicerede overenskomstforløb, som har udspillet sig de seneste måneder. 

- Det vigtigste er, at de to kandidater er tilstede i Odense. Det er der, forbundets fremtid ligger, siger Dennis Kristensen med tilføjelsen om, at skulle muligheden opstå, vil han omgående sætte kursen mod Odense.

FOAs hidtidige næstformand, Mona Striib, og LO-næstformand Nanna Højlund kandiderer til at overtage posten som formand for de 180.000 pædagogmedhjælpere, dagplejere, pedeller, sosuer og andre medlemmer af FOA.  

FOAs hovedbestyrelse har besluttet, at Dennis Kristensen fortsætter som forhandlingsleder i det aktuelle forløb - også efter onsdagens kongres.