FOA-Dennis: Løser vi dette ene problem, så kan vi få en ketchup-effekt
Forbundsformand i FOA Dennis Kristensen. Forhandlinger i Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København den 12. april 2018. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix
Kommunerne er nødt til at give sig i striden om lærernes arbejdstid, hvis der skal skub i sagerne inde i Forligsinstitutionen, lyder det fra FOA-formand Dennis Kristensen.

Der kom ingen aftale, da Forligsinstitutionen i går lagde lokaler til 12 timer lange forhandlinger om de statsansattes overenskomst.

I dag skal parterne i samarbejde med forligsmand Mette Christensen forsøge at nå til enighed om en aftale på det kommunale område, og ifølge FOA-formand Dennis Kristensen vil spørgsmålet om lærernes arbejdstid spille en central rolle i søndagens forhandlinger.

- Man kan jo sige, at kommunerne vandt det halve kongerige og prinsessen i 2013, når det handler om ledelsesret over lærernes arbejdstid, siger Dennis Kristensen med henvisning til slagsmålet mellem Danmarks Lærerforening og kommunerne, der endte med lock-out, som erstattede en aftale om lærernes arbejdstid med en lov.

- Jeg tror, at det i dag kommer til at handle om, om de (kommunerne, red.) vil afgive noget af det tilbage, siger Dennis Kristensen, FOA-formand og forhandler for kommunalt ansatte, til TV2 News.

Han mener, at en aftale om lærernes arbejdstid kan sætte skub i sagerne inde i Forligsinstitutionen:

- Det ville virke ligesom når man ryster ketchupflasken, når man ikke kan få ketchuppen ud. Lige pludselig kommer det hele splattende ud, siger Dennis Kristensen til nyhedskanalen.

Han mener, at en aftale om lærernes arbejdstid vil udløse en 'ketchup-effekt', der vil gøre det muligt at forhandle sig frem til aftaler om lønstigninger og betalte spisepauser - noget, der udover lærernes arbejdstid er store knaster i overenskomstforhandlingerne.

Sætte hak

Optimismen var ikke stor, da Anders Bondo Christensen, formand for Forhandlingsfællesskabet og Danmarks Lærerforening, søndag formiddag ankom til de afgørende forhandlinger.

- Det er klart, at der snart skal ske noget. Der er en deadline lige om hjørnet, forklarer Anders Bondo Christensen til Ritzau.

Han deler FOA-formandens tanke om, at man kan nå frem til resultaterne inde ved bordet i Forligsinstitutionen, hvis parterne kan løse knuden om lærernes arbejdstid.

- Hvis vi for eksempel kan sætte hak ved betalt spisepause eller lærernes arbejdstid, så kan det være katalysator for de andre områder, siger Anders Bondo Christensen til Ritzau.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18