FOA-Dennis før afgørende forhandling: Det ser desværre tungt ud med forlig

Jeg fornemmer, at kommunerne har viljen, men at Moderniseringsstyrelsens (den statslige arbejdsgiver, red.) kvælerhalsbånd strammer meget, siger FOA-formand Dennis Kristensen. (Foto: Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix/arkiv)

FOA-formand Dennis Kristensen tvivler på, at aftenens overenskomstforhandlinger ender med et forlig.

Det ser tungt ud. Sådan lyder vurderingen fra formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, forud for aftenens overenskomstforhandlinger med Kommunernes Landsforening.

Forhandlingerne for sosu'er, lærere, pædagoger og andre kommunalt ansatte er imødeset med stor spænding efter fredagens dramatiske sammenbrud i forhandlingerne for de statsansatte. Såvel i kommuner som staten er lønnen det store stridspunkt.

Optimismen er begrænset hos FOA-formanden: 

- Det ser desværre tungt ud med et forlig med kommunerne. Jeg fornemmer, at kommunerne har viljen, men at Moderniseringsstyrelsens (den statslige arbejdsgiver, red.) kvælerhalsbånd strammer meget. Både når det handler om løn, lærerarbejdstid, senior fridage og spisepause, siger Dennis Kristensen, der også er næstformand i Forhandlingsfællesskabet, som repræsenterer samtlige 565.000 kommunalt og regionalt ansatte. 

10 timers forhandlinger

Søndag forhandlede lønmodtagerne med Kommunernes Landsforening i næsten 10 timer. Her stod det imidlertid klart, at der fortsat er uenigheder om løn, om lærernes arbejdstid og om retten til betalt frokostpause.

Desuden er ikke mindst sosu'ernes fagforbund FOA optaget af, at retten til at holde seniorfridage ikke bliver forringet, som arbejdsgiverne lægger op til. Målet med de ekstra fridage til seniorer er få denne denne gruppe medarbejdere til at blive flere år på arbejdsmarkedet.

Ifølge KL er det imidlertid svært at se, at fridagene har denne effekt, og derfor er kravet nu, at aldergrænsen for, hvornår man kan holde de ekstra fridage, bliver sat op. I dag kan seniorerne holde ekstra fridage fra de er 58 eller 60 år.

Trods de mange timer ved forhandlingsbordet søndag, var det ikke muligt for parterne at nå til enighed. Ifølge Avisen.dks oplysninger har KLs topforhandler, Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler (K), tilbudt en samlet økonomisk ramme med lønstigninger, der ligger meget tæt på, hvad innovationsminister Sophie Løhde (V) tilbød de statsansatte, kort før disse forhandlinger brød sammen fredag. Der var tale om en ramme på omkring 6,7 procent, som ifølge kilder ville række til en reallønstigning på 0,1 procent over tre år.

Sophie Løhde har efterfølgende opfordret de statsansattes topforhandler, formanden for Centralorganisationernes Fællesudvalg, Flemming Vinther, til at komme tilbage til forhandlingsbordet. Det har han afslået.

Spørgsmålet om retten til betalt frokostpause er nu også blevet en betydelig knast i de kommunale forhandlinger. Arbejdsgiverne er bekymrede for, at en meget bindende tekst skrevet direkte ind i overenskomsten om retten til den betalte pause vil give anledning til unødige lokale stridigheder.

Forhandlingsfællesskabet og Kommunernes Landsforening mødes mandag klokken 19. Forhandlinger om de regionalt ansattes overenskomst er planlagt til tirsdag.

Torsdag har Forligsmanden indkaldt statens forhandlere til møde.