FN kræver mad og vand til 600 mænd i australsk asyllejr

Omkring 600 mandlige asylsøgerne nægter at forlade en asyllejr på stillehavsøen Manus af frygt for, at de vil blive angrebet af lokalbefolkningen. (Foto: Foto: Saeed Khan/arkiv/AFP)

I en berygtet asyllejr er manglen på drikkevand så stor, at asylsøgere ifølge FN er begyndt at grave brønde.

Australien skal genoprette forsyninger af mad, vand og medicinsk behandling til omkring 600 mandlige flygtninge og asylsøgere, der befinder sig i en asyllejr på stillehavsøen Manus.

Det oplyser FN's menneskerettighedskontor, efter at de australske myndigheder tirsdag lukkede for drikkevand, strøm, kloakering og adgang til medicinsk behandling og mad i lejren.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De mange mænd nægter at forlade lejren i Papua Ny Guinea, der i fire år har stået for at drive det store asylcenter på vegne af Australien.

FN og flere menneskerettighedsorganisationer har adskillige gange kritiseret forholdene i den berygtede lejr.

Senest har Papua Ny Guineas højesteret erklæret den forfatningsstridig og besluttet, at de mange flygtninge og migranter skal flyttes til et nybygget transitcenter ved byen Lorengau, der også ligger på Manus.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Men asylsøgerne nægter at forlade den gamle lejr af frygt for, at de vil blive angrebet af lokalbefolkningen.

Der har tidligere været sammenstød mellem lokale og flygtninge, efter at de har fået mulighed for at bevæge sig uden for centret.

- Vi beder den australske regering, som internerede mændene i første omgang, om øjeblikkeligt at levere sikkerhed, mad, vand og andre basale nødvendigheder, siger Rupert Colville, talsmand for FN's kontor for menneskerettigheder, ifølge Reuters.

Han understreger, at det er Australiens pligt i henhold til international menneskerettighedslov og FN's Flygtningekonvention fra 1951.

FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) advarede torsdag om risikoen for en "humanitær nødsituation" i lejren, da asylansøgere begyndte at grave brønde for at skaffe vand.

Hovedparten af de 600 mandlige asylansøgere kommer fra Iran, Afghanistan, Sri Lanka, Pakistan og Bangladesh. Omkring 500 af dem venter endnu på at få deres asylansøgning behandlet.

De australske myndigheder har ikke kommenteret opfordringen fra FN.

/ritzau/