Flyvende lurer: Udspionerede naboer med drone
Trafikstyrelsen modtager fem-seks anmeldelser om ulovlig brug af droner hver måned.
Med en drone er naboer blevet udspioneret af en mand fra Vejle. Han har derfor fået en bøde. Billedet viser en drone, det er dog uvist, hvilken type drone manden fra Vejle benyttede til at kigge ind ad vinduer. Arkivfoto
Med en drone er naboer blevet udspioneret af en mand fra Vejle. Han har derfor fået en bøde. Billedet viser en drone, det er dog uvist, hvilken type drone manden fra Vejle benyttede til at kigge ind ad vinduer. Arkivfoto Foto: Jeff Chiu/AP

Det kan blive dyrt at udspionere naboen med en lille flyvende robot eller en drone, som vidunderet mest er kendt som.

De små droner strømmer i øjeblikket til Danmark, og i sidste uge blev en borger fra Vejle som den første dømt for gentagne gange at sende sin drone i luften i et villakvarter og kigge ind ad folks vinduer.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Den ulovlige flyvning gav en bøde på 3500 kroner, fortæller Trafikstyrelsens chefkonsulent Keld Zülow til avisen.

Det er Trafikstyrelsen, der overvåger, hvorvidt reglerne for brugen af droner bliver overholdt.

Styrelsen modtager ifølge Jyllands-Posten fem-seks anmeldelser om ulovlig brug af droner hver måned.

Kriminelle er også ved at få øjnene op for mulighederne. Således har pusherne på Christiania - ifølge politiet - flere gange haft en drone flyvende over "fristaden" med det formål at advare, når politiet har været på vej med razziaer eller lignende.

Private kan få 2000-5000 kroner i bøde, mens virksomheder kan blive straffet med op til 10.000 kroner, hvis dronerne bliver brugt ulovligt. I værste fald kan myndighederne konfiskere dronen.

43 danske virksomheder har fået dispensation til at flyve med dronerne blandt andet inde i byerne, mens der findes tusindvis af droner blandt private danskere, hvor reglerne for brug er temmelig restriktive. For eksempel må en drone ikke flyve mere end 100 meter op i luften, ligesom den ikke må anvendes tættere end 150 meter fra andre mennesker.

En drone, der både kan flyve flere hundrede meter op i luften og holde sig flyvende i både halve og hele timer, kan købes for nogle få hundrede kroner.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.