Flygtede fra arbejdsgiver til et liv på gaden: Så kom dødstruslerne

- Jeg var meget bange, for jeg var helt alene på gaden. Jeg så mig altid over skulderen, siger rumænske Ionut Ioan, der dagligt modtog dødstrusler efter sit arbejde for et byggefirma i Danmark. (Foto: Foto: Michael Drost Hansen, Fagbladet 3F/)

Rumænske Ionut Ioan gik til politiet, da han blev udnyttet til underbetalt tvangsarbejde. Det medførte dødstrusler og et liv på gaden.

'Hør godt efter. Vi er på sporet af dig. Jeg ved, hvor du er, og jeg kommer efter dig. Jeg skyder jer.’

Truslen her er sendt til den 33-årige rumæner Ionut Ioan i efteråret 2018, hvor han som hjemløs boede på brostenene i København. Afsenderen er en sjakbajs hos hans tidligere arbejdsgiver.

Beskederne kom efter, at Ionut Ioan valgte at fortælle politiet om de skandaløse arbejdsforhold og minimale lønninger, der var hos hans arbejdsgiver, der var med i et stort byggeprojekt i Holbæk. Det skriver Fagbladet 3F.

- Det startede med, at jeg begyndte at stille spørgsmål til mine chefer om, hvorfor vi ikke fik de lovede penge. Jeg tænkte, at vi blev snydt. Jeg var sur og skuffet, for jeg havde stolet på dem. De havde lovet mig ordentligt arbejde. Derfor tog jeg beslutningen om at stå frem. Det havde jeg også fortalt min familie, så hvis jeg blev udsat for noget, vidste de hvorfor, siger Ionut Ioan.

Ionut Ioan fik i næsten et halvt år maksimalt 60 kroner i timen – og nogen gange meget mindre – selvom han ofte arbejdede fra morgen til aften seks dage om ugen.

Men siden Ionut Ioan gik til politiet med sine lønninger, begyndte han at modtage truende opkald og beskeder fra sin tidligere arbejdsgivers sjakbajs.

- Usikkerheden gør mig bange. De her folk er sindssyge, og de skylder alle hinanden penge og tjenester. Det er næsten som i en bande. De er farlige typer, siger Ionut Ioan.

Ionut Ioan blev med en rumænsk ven smidt ud af deres hjem af arbejdsgiverne, da det var arbejdsgiverne, der styrede ejendommen. Derefter tilbragte Ionut Ioan over et halvt år på brostene i København, hvor han levede af at samle flasker, så han kunne købe supermarkedernes billigste mad.

- Jeg vil hellere sove i en mørk kold krog et sted i indre by end at stå op til endnu en dag hos mine tidligere arbejdsgivere. For når jeg vågner op på gaden, er jeg en fri mand. Det var jeg ikke hos dem, siger Ionut Ioan.

Det var under tiden som hjemløs, at Ionut Ioan og hans ven modtog dødstruslerne fra de tidligere arbejdsgivere.

Ud fra truslernes karakter valgte 3F at bringe Ionut Ioan i sikkerhed i et “safe house”. Center mod Menneskehandel, CMM, havde forinden haft Ionut Ioan under beskyttelse i 30 dage, da centeret havde vurderet ham menneskehandlet til tvangsarbejde.

“I en sårbar position, grundet et fejlslået arbejdsforhold i Danmark, uden økonomiske midler, uden mulighed for indtjening og uden bolig, er Ionut Ioan rekrutteret til udnyttelse ved tvangsarbejde i byggebranchen i Danmark”, skriver CMM i deres vurdering.

Politiet bekræfter over for Fagbladet 3F, at de har modtaget en anmeldelse i denne sag angående dødstrusler, og at de undersøger sagen. Ionut Ioan har dog endnu ikke hørt fra politiet eller modtaget hjælp fra dem.

Truslerne blev ifølge Ionut Ioan og hans ven sendt til dem af den rumænske sjakbajs Gabriel Morar, der arbejder for deres tidligere chef Alen Kapetanovic.

Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at komme i kontakt med Gabriel Morar.

Hans bosniske chef Alen Kapetanovic har stået bag flere firmaer i byggebranchen med udenlandsk arbejdskraft og er nu ejer af og direktør for virksomheden Akk Byg IVS. Han benægter alle beskyldninger om trusler og underbetaling.

- Ham, I har talt med, taler kun dårligt om mig. Han taler lort og lyver, siger Alen Kapetanovic.

Så du har aldrig truet dem eller fået en anden til det?

- Aldrig, aldrig nogensinde. Hvornår skulle jeg havde gjort det? Det sagde de andre også til politiet, men det er løgn. Jeg har søde beskeder fra dem på Messenger, hvor de skriver, om jeg har det godt og sådan noget, siger Alen Kapetanovic.

Alen Kapetanovic har lovet, at Fagbladet 3F kunne få et opfølgende interview med ham, men det har ikke været muligt at komme i kontakt med ham siden.

Politiet, som Ionut Ioan udleverede oplysninger til i foråret 2018, har han aldrig hørt fra. Også selvom han siden fortalte dem om de dødstrusler, han dagligt modtog.

- Jeg savner ikke tiden som hjemløs eller som arbejder i Holbæk. Begge dele var hårdt, men det var det rigtige at stå frem. Også selvom politiet stadig ikke har takket eller hjulpet mig, siger Ionut Ioan.

Han nåede at bo et halvt år på gaden som hjemløs. I december 2018 fik han et nyt job som byggearbejder i Danmark.

Fagbladet 3F