Flertal mod håndtryks-krav: Surt for Støjberg

- Jeg indretter ikke min politik efter meningsmålinger. For mig er det afgørende, at folk, der ønsker at blive danske, også tager vores værdisæt til sig, siger integrationsminister Inger Støjberg (V). (Foto: Foto: Ida Marie Odgaard/ Ritzau Scanpix)

Et snævert flertal på 52 procent af danskerne mener ikke der skal lovgives, så ansøgere skal give hånd ved en ceremoni for at få dansk statsborgerskab. Det viser ny måling fra Jyllands-Posten og Altinget.

Det skal ikke være et krav, at mennesker der søger om dansk statsborgerskab giver et håndtryk til borgmesteren ved den ceremoni, hvor statsborgerskabet tildeles. Det mener et lille flertal af danskerne efter flere ugers ophedet debat om emnet, hvor både røde og blå borgmestre har kritiseret ideen.

I følge en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten svarer 52 procent, at håndtrykket ikke skal være obligatorisk, da borgerne kan have personlige eller religiøse grunde til at sige nej. 36 procent er for et lovkrav og 12 procent svarer 'ved ikke'.

Støjberg står fast

Målingen slår dog ikke integrationsminister Inger Støjberg (V) ud af kurs. Hun henviser til en lignende måling fra BT, som kom til et andet resultat.

- I torsdags var der i BT en anden meningsmåling med det stik modsatte resultat, der viste, at et flertal af danskerne bakker op om, at grundlovsceremonien også indebærer udvekslingen af et håndtryk, siger hun i en skriftlig kommentar til Altinget og fortsætter:

- Jeg indretter ikke min politik efter meningsmålinger. For mig er det afgørende, at folk, der ønsker at blive danske, også tager vores værdisæt til sig – herunder ligestilling – og naturligvis respekterer, at i Danmark, der er piger og drenge, kvinder og mænd lige meget værd.