Flere vil dø af bakterier end kræft

En norsk ekspert nikker genkendende til problemet med bakterier, der ikke lader sig bekæmpe af antibiotika.
Antibiotikaresistens udgør en stigende risiko, mener forskere.
Antibiotikaresistens udgør en stigende risiko, mener forskere. Foto: www.colourbox.com/free

I 2050 vil flere mennesker dø af bakterier, der er modstandsdygtige over for antibiotika, end det aktuelle antal personer, der bukker under for kræftsygdomme. Det konkluderer forskerne bag et britisk studie.

I dag dør omkring 700.000 mennesker som følge af antibiotikaresistente bakterier. 25.000 af dødsfaldene finder sted i EU. Til sammenligning er der årligt otte millioner dødsfald på grund af kræft.

En norsk ekspert i mikrobiologi nikker genkendende til problemet med bakterier, der ikke lader sig bekæmpe af antibiotika.

- Også i Norge ser vi en tiltagende resistens. Næsten alle de risikomikrober, som påvises ude i verden, findes også her hos os - selv om vi foreløbigt ligger lavt sammenlignet med andre lande, siger Gunnar Skov Simonsen, professor i mikrobiologi ved Universitetssygehuset i Nord-Norge, til Nationen.

Det britiske studie viser, at forekomsten i Norge af næsten alle typer antibiotikaresistente bakterier generelt er lav i forhold til mange andre lande. Men pilen peger i den forkerte retning, advarer den norske mikrobiolog.

Den såkaldte ESBL-bakterie, der giver resistens mod gængse former for antibiotika som penicillin, er således foreløbig blevet fundet i en tredjedel af norske kyllingefileter.

Og i syv ud af 10 slagtekyllinger er der påvist smitte med bakterier, som er modstandsdygtige over for antibiotika, der bruges i behandlingen af alvorlige infektionssygdomme.

I forskerkredse er man overbevist om, at der findes en kobling mellem resistente bakterier i dyr og mennesker, men sammenhængen er foreløbig ikke påvist.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.