BØRNELIV: PARKERET I INSTITUTION?

Flere pædagoger giver bedre institutioner

Hvis man investerer i flere pædagoger, tjener det mere end sig selv ind på længere sigt, siger børneforsker.
Flere pædagoger tjener sig selv ind på sigt, lyder det fra forsker.
Flere pædagoger tjener sig selv ind på sigt, lyder det fra forsker. Foto: Colourbox/free

Man kan tale nok så meget om at øge kvaliteten i daginstitutionerne for de helt små børn i regeringens forestående børneudspil. For at komme derhen, er man nemlig nødt til at investere i flere pædagoger.

Det siger børne- og familieforsker Dion Sommer fra Aarhus Universitet.

- Når vi taler om kvalitet i daginstitutionerne, så er der rigtig mange forhold, der spiller ind. Det er nærvær, stimulering, leg og læring. Alt forskning viser, flere pædagoger er grundstenen for man øge kvaliteten og trivslen i daginstitutioner.

- Selv den mest kompetente og indlevende pædagog har simpelthen ikke mulighed for at udfolde sine kvaliteter, når der er for mange børn. Det går ud over børneflokken, når der er for få pædagoger, siger han til Ritzau.

Som et håndgribeligt eksempel henviser han til en undersøgelse fra Holland.

Her brugte man, hvad man betegnede som en god normering i en daginstitution, og undersøgte, hvad der foregik pædagoger og børnene imellem for på den måde at kunne konkludere på udviklingsmiljøets kvalitet.

- Så tog man én pædagog ud og lavede samme forsøg. Derefter yderligere én pædagog.

- Det var fuldstændig slående, at for hver pædagog, man tog ud, blev de andre pædagoger mindre indlevende, mere irritable, der kom flere skænderier og flere konflikter med børn. Udviklingsmiljøet faldt drastisk, siger Dion Sommer.

Han påpeger, at politikerne er klar over den positive effekt ved en højere normering, men at effekten først kan måles på længere sigt - og dermed ikke inden den næste valgkamp.

- Det er en god samfundsinvestering at poste penge i det her område, for de kommer mange gange tilbage i kassen igen på længere sigt. Men det tager længere tid end et folketingsvalg, siger Dion Sommer.

En forestående indsats over for landets yngste borgere blev luftet i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nytårstale, hvor hun sagde, at "nu er tiden kommet til de helt små".

Børne- og socialminister Manu Sareen (R) har allerede holdt flere dialogmøder med blandt andet forældre og pædagoger, for at høre deres indspark til et nyt børneudspil, der forventes lanceret i løbet af de kommende måneder.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.