Flere anholdt i Göteborg forud for nynazistisk optog

Ekstra politi i Göteborg skal sørge for ro og orden, når nynazister og moddemonstranter går på gaden lørdag.

Flere nazistiske demonstranter blev lørdag morgen anholdt af politiet i Göteborg, få timer før en planlagt demonstration skulle begynde.

Der er stor frygt for, at demonstrationen, hvor omkring 1000 nazister vil deltage, vil udvikle sig til uroligheder og gadekampe. Det ventes, at omkring 10.000 vil deltage i en moddemonstration.

- De anholdte nazister er lagt i håndjern, skriver flere svenske medier.

Ifølge Aftonbladet har politiet opjusteret trusselsbilledet, efter at de har set de forskellige grupper forberede sig på demonstrationerne.

- Vi regner med kaos, siger en politibetjent til den svenske avis.

Det er gruppen Nordiska Motståndsrörelsen - Den Nordiske Modstandsbevægelse - som vil gå på gaden i den svenske by. Gruppen bliver af efterretningstjenesten Säpo betegnet som en nynazistisk bevægelse med hang til vold.

- Min opgave er at beskytte og skabe sikkerhed og forsøge at få folks hverdag til at fungere, selv om vi har denne demonstration, siger en politimand til TT.

Seid Abdi, der har en baggrund i Somalia, siger, at han vil forblive i sit hjem lørdag.

- Jeg forstår ikke, hvorfor de hader os for ingenting. De vil af med os, bare fordi vi har en anden hudfarve eller religion, siger han.

Demonstrationen lørdag kommer, samtidig med at der er den store årlige bogmesse i Göteborg.

Her er det højreorienterede tidsskrift Nya Tider i år inviteret med, og det har fået en lang række forfattere til at boykotte messen.

Den Nordiske Modstandsbevægelse havde ønsket, at demonstrationen skulle udgå fra bogmessen, men det har Forvaltningsretten i Göteborg afvist, samtidig med at den har afkortet demonstrationsruten.

/ritzau/TT


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.