Fisker død ud for Læsø: Familien måtte selv hente liget i Sverige

Der var ingen hjælp at hente til de pårørende, da fisker omkom ud for Læsø efter kollision med stort fragtskib.
Der var ingen hjælp at hente til de pårørende, da fisker omkom ud for Læsø efter kollision med stort fragtskib.
Der var ingen hjælp at hente til de pårørende, da fisker omkom ud for Læsø efter kollision med stort fragtskib. Foto: Shutterstock

Som så ofte før var Teddy Bak Nielsen den 10. juli 2014 ude at fiske jomfruhummer på den lille enmandskutter "Inger Marie" i Kattegat, da han blev sejlet ned af det mere end 3.000 tons tunge maltesiske fragtskib "Rig" nord for Læsø.

Der var knap en skramme på fragtskibet, mens kutteren gik til bunds på et minut, skriver Fagbladet 3F.

En time efter kollision blev Teddy Bak Nielsen fundet og reddet livløs op af havet. En redningshelikopter fra den svenske søredningstjeneste fløj ham på hospital i Göteborg, men det var for sent. Teddy Bak Nielsen blev erklæret død.

Hans familie ville have ham hjem hurtigst muligt. Men midt i sorgen måtte de efterladte kæmpe for at få Teddy Bak Nielsens lig til Danmark.

- Vi var meget kede af det. Vi kontaktede Søfartsstyrelsen, men de kunne hverken hjælpe eller vejlede os. Vi snakkede også med blandt andet Udenrigsministeriet og Søværnets Operative Kommando, men de kunne heller ikke hjælpe os. Vi var paniske og bange for, at liget ville blive brændt i Sverige, siger den 46-årige datter Annika Seeland fra Læsø til Fagbladet 3F.

Efter otte forfærdelige dage med forvirring, sorg og desperat søgen efter en løsning blev enden på det, at Teddy Bak Nielsen blev hentet i Sverige af en lokal kutter.

- Jeg var så ked af det. Det er rystende, at vi midt i vores store sorg ingen hjælp fik fra de danske myndigheder, siger enken Ellen Vinther Poulsen.

Først flere måneder efter dødsulykken fik familien besked om, at de kunne få dækket "rimelige udgifter" til hjemtransport af liget og begravelse.

- Vi begriber ikke, at Søfartsstyrelsen kan fejle så meget, når en person er død. Vi prøver at leve med det, men det er svært, siger datter Christina Bak Nielsen.

Synschef i Søfartsstyrelsen, Lars G. Nielsen, erkender blankt, at styrelsen har begået fejl efter dødsulykken.

- Vi gav forkert svar i forbindelse med hjemtransport af Teddy Bak Nielsens lig. Det beklager jeg meget. Det er hverken værdigt eller rimeligt, hvad familien blev udsat for, siger han til Fagbladet 3F.

Teddy Bak Nielsens lig blev modtaget på Læsø Havn om aftenen 18. juli 2014 af familie og venner. En rustvogn kørte ham til kapellet. Efterfølgende blev Teddy Bak Nielsen bisat i Østerby Kirke.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.