Fiser pengene ud af dine utætte vinduer?

davor/david milovac (Foto: Colourbox/Free)

Nye tætningslisterne og energirigtige ruder er ikke kun en god investering. Det øger også komforten i hjemmet, lyder det fra to bygningseksperter.

Siver kulden ind, mens pengene fosser ud, så bør du ikke kigge ud ad vinduet, men i stedet tage et nærmere kig på det.

Ifølge Bolius slipper et typisk dansk hus cirka 33 procent varme ud gennem utætte vinduer.

Simple trick kan afsløre, om vinduet er tæt eller ej, fortæller bygningskonstruktør og energivejleder Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik og energi ved boligejernes videncenter, Bolius.

Kan man trække et almindeligt stykke papir ud, efter at man har åbnet vinduet, sat papiret ind, lukket vinduet og sat eventuelle hasper på, er der typisk noget galt med gummilisterne.

- Mange gummilister vil over tid blive meget stive og porøse eller blive trykket helt flade. De har en begrænset holdbarhed, forklarer Tue Patursson.

Ud over papirtesten kan også tænde for emhætten, fugte håndryggen og mærke, om den bliver afkølet af indtrængende luft når hånden bliver ført hen lang rammekanten på vinduet, tilføjer seniorkonsulent Lars Thomsen Nielsen fra Teknologisk Institut.

Med emhætten blæser man en masse luft ud af huset. Den luft, der suges ud, erstattes via revner og sprækker, og dermed kan man nemmere finde utæthederne.

- Alternativt kan man også teste med et stearinlys eller en lighter og se, om de blafrer foran vinduet, siger han og tilføjer, at det helst skal foretages på en vindstille dag, siger Lars Thomsen Nielsen.

Det er heldigvis ret nemt at skifte listerne.

De gamle gummilister trækkes af og nye sættes på - de fås i de fleste byggemarkeder og er selvklæbende.

Der findes forskellige typer af gummilister, så der kan oftest findes en gummiliste, der passer til vinduesrammen.

- De skal måske være lidt tykkere, bøjelige og fleksible igen, råder Tue Patursson.

Det er ikke kun tætningslisterne, der kan blive trætte med tiden.

Når man er i gang, bør man også teste fugerne rundt langs vinduet. Trænger de til udskiftning kan dette ofte klares med en akrylfuge og man kan derved reducere utæthederne ved vinduet.

På sigt kan man også overveje, om der er endnu flere penge at spare ved at skifte selve vinduet eller - i de fleste tilfælde - bare ruderne.

Det kan ofte godt svare sig, lyder det fra Lars Thomsen Nielsen.

- De fleste ældre bygninger har termoruder, som ikke har nogen energibelægning. Skifter du til energiruder i stedet for, vil ruden kunne isolere to-tre gange så godt, vurderer han og tilføjer:

- Man får faktisk også en øget komfort, fordi man får mindre kuldenedfald fra vinduerne, og så får man ikke det samme træk hen ad gulvet, som man måske havde tidligere, siger Lars Thomsen Nielsen.

Han tilføjer, at man kan overveje at skifte til solafskærmende ruder, hvis man har problemer med overophedede rum.

- Men så skal man bare vide, at man ikke får helt samme gavn af soltilskuddet i vintermånederne, på samme måde som man ellers ville have gjort hvis man havde almindelige energiruder, siger Lars Thomsen Nielsen.

Mens tætningslisterne er nemme at skifte, så skal man være mere handy, hvis man vil skifte ruderne ud selv.

- Det er noget, man bør få håndværkere til, men erfarne gør-det-selv-folk kan måske godt gå i gang med mindre ruder. Men det kræver specielt værktøj og sikkerhedsforanstaltninger.

- Og så skal man huske at vende ruden korrekt, for der er en udvendig side og en indvendig side på energiruderne. Det er der ikke på termoruder, siger Lars Thomsen Nielsen.

/ritzau fokus/

Af Grith Larsen/ritzau fokus/